Rusija zabranila Dojče vele (DW)

Rusija zabranila Dojče vele (DW)
DW

Rusija je u četvrtak saopštila da zatvara biro nemačkog TV emitera Dojče vele (DW) i oduzima akreditacije njegovim zaposlenima u zemlji i zatvara studio te organizacije u Moskvi. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je takođe u saopštenju navelo da će „ukinuti satelitsko i drugo emitovanje Dojče velea“ na ruskoj teritoriji.

Ruska vlada je saopštila i da planira da pokrene proceduru za označavanje Dojče velea kao stranog medija koji obavlja funkciju „stranog agenta“.

Nazivajući taj potez “potpunom preteranom reakcijom”, Dojče vele je rekao da će preduzeti pravne korake protiv te odluke.

Rusija je ranije kritikovala zabranu nemačkog regulatora za programiranje na nemačkom jeziku ruske državne televizije RT kao napad na slobodu izražavanja i slobodu štampe.

Moskva je saopštila da će takođe zabraniti zvaničnicima koji su uključeni u ograničavanje emitovanja RT-a u Nemačkoj da uđu u Rusku Federaciju.1

Ovaj potez Moskve je odgovor prethodnu zabranu emitovanja Ruskog državnog TV programa RT na nemačkom jeziku (RT DE) u Nemačkoj. RT je optužen da je propagandni instrument za Kremlj i da širi dezinformacije, što ovaj medij demantuje. 

Međusobne zabrane državnih TV emitera je posledica velikih tenzija između Moskve i Zapada.2

 


  1. https://www.dw.com/en/russia-shuts-dws-moscow-bureau-withdraws-staff-credentials/a-60646973  

  2. https://princip.info/2022/02/03/nemacka-zabranila-ruski-rt-de-sa-signalom-iz-srbije/  

Leave a Reply

Your email address will not be published.