Maori: Elizabeta da ne bude više poglavar Novog Zelanda

Foto: Getty Images, F. Goodall

Novozelandska maorska partija poziva da kraljica Engleske ne bude više na mestu šefa države, na 182. godišnjicu pravnog dokumenta o osnivanju zemlje i kada kraljica proslavlja svoju 70. godinu na prestolu.1

Raviri Vaititi, ko-lider Stranke Maora, rekao je u saopštenju u nedelju da bi razlaz sa britanskim kraljevskim porodicama bila „prilika da se zamisli smislenije partnerstvo“. On je odnos Britanije prema Novom Zelandu uporedio sa brakom, te je rekao da starateljstvo nad detetom (zemljom) treba da dobiju oni.

„Ovo neće značiti da je Kruna povučena. Ako se par razvede, ne gubite odgovornost za svoje dete“, dodaje. Ngareva-Paker je rekla: „Jedini način na koji ova nacija može da funkcioniše je da Maori potvrde svoja prava na samoupravljanje, samoopredeljenje i samoupravu u svim našim domenima“.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern, koja je rekla da zemlja treba da nastavi da priznaje kraljicu kao ceremonijalnu osobu, kao jednu od 54 članice Zajednice nacija, odala je počast kraljici na 70-godišnjicu njenog dolaska na tron.

Partija Maora, koja ima dva mesta u parlamentu, nazvala je Ardernovu počast kraljici Elizabeti na dan Vaitangija „neverovatno neosetljivim potezom“.2

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.washingtonpost.com/world/2022/02/07/new-zealand-maori-party-queen/ 

  2. https://www.theguardian.com/world/2022/feb/07/new-zealand-maori-party-calls-for-a-divorce-from-britains-royal-family 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.