Bajden čestitao “dan nezavisnosti Kosova”: ova država ima posebno mesto u mom srcu

Bajden čestitao “dan nezavisnosti Kosova”: ova država ima posebno mesto u mom srcu

Atdhe Mulla

“U ime američkog naroda, čestitam Vama i vašim sugrađanima Dan državnosti Kosova koji proslavljate 17. februara.” – stoji na početku pisma koje je Bajden poslao Osmani, predsednici tzv. Kosova, dodajući “da su SAD nepokolebljivi partner Kosova”.1

On je ponovio podršku SAD naporima za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom, usmerenog na medjusobno priznanje.2

“Kosovo je napravilo neverovatan napredak tokom svojih 14 godina nezavisnosti, izrastajući od mlade demokratije u naciju spremnu da svoja iskustva podijeli sa svijetom, kao što ste pokazali tokom Samita za demokratiju u decembru. Pozdravljam vašu posvećenost tekućem i vitalnom radu na jačanju kosovskih institucija i osiguravanju da demokratija na Kosovu bude dobra za sve ljude u vašoj zemlji.”, stoji u Bajdenovom pismu. 

Kosovska predsednica zahvalila je na čestitki i rekla da je Kosovo blagosloveno što na svojoj strani ima stalnog saveznika SAD.

“Sretna sam što mogu da podelim sa vama čestitke predsednika Bajdena povodom Dana nezavisnosti Kosova – 17. februara, u kojima je istakao da Sjedinjene Države ostaju nepokolebljivi partner Kosova. Kosovo je blagosloveno što pored sebe ima svog stalnog saveznika, Sjedinjene Američke Države! Bog blagoslovio prijateljstvo Kosova sa Sjedinjenim Državama”, napisala je ona.

Bajden je završio svoju čestitku podsećajući se na lični odnos sa Kosovom: “Kao što znate, Kosovo ima posebno mesto u srcima porodice Bajden. Još jednom vam zahvaljujem na velikoj časti koju ste ukazali mom sinu, Bju (Beau), kada ste mu prošle godine posthumno dodelili Predsedničku medalju za vladavinu prava. Radujem se nastavku naših zajedničkih napora da produbimo partnerstvo između naših zemalja i da ostvarimo budućnost Kosova kao živahne, suverene, multietničke demokratije, koja će zauzeti mesto koje mu pripada u evropskim i evroatlantskim institucijama. Želim Vama i svim građanima Kosova siguran i radostan praznik dok slavite svoju nezavisnost”. 


  1. https://twitter.com/VjosaOsmaniPRKS/status/1493649854286942211 

  2. https://rs.n1info.com/vesti/bajden-cestitao-godisnjicu-nezavisnosti-kosova/  

Leave a Reply

Your email address will not be published.