Makron: Francuska povlači vojne trupe iz Malija

Benoit Tessier/Reuters

Francuska i njeni evropski saveznici povući će svoje trupe iz Malija posle skoro decenije, najavio je predsednik Emanuel Makron.

Vojni kontigenti su uključene u navodnu borbu protiv islamističkih militanata u zemlji od 2013. godine.

Makron je rekao da je odluka o odlasku usledila nakon raspada diplomatskih odnosa, usled rastućeg neprijateljstva vladajuće vojne hunte Malija a francuske snage će biti ponovo raspoređene na drugom mestu u afričkom regionu Sahela.

„Ne možemo ostati vojno angažovani u zemlji koju vodi režim čiju strategiju i skrivene ciljeve ne delimo“, rekao je Makron na konferenciji za novinare u Parizu u četvrtak.

Francuski predsednik je odbacio tvrdnje da povlačenje predstavlja prihvatanje neuspeha i insistira da je Francuska ostala posvećena borbi protiv islamističkih pobunjeničkih grupa u regionu. On je dodao da je Niger pristao da ugosti neke od snaga koje se povlače.

Makron je takođe negirao da je intervencija Francuske bila uzaludna. „Šta bi se dogodilo 2013. da Francuska nije odlučila da interveniše? Sigurno biste imali kolaps malijske države“, rekao je on, pozdravljajući odluku svog prethodnika o slanju trupa u Mali.

U saopštenju objavljenom u četvrtak ujutru, zemlje uključene u vojnu koaliciju predvođene Francuskom rekle su da su se složile da utvrde planove o tome kako da ostanu aktivno uključene u regionu, pre svega u Nigeru i zemljama Gvinejskog zaliva.1

Planirano povlačenje, za koje se očekuje da će se desiti u periodu od četiri do šest meseci, najavljeno je nakon sastanka evropskih i afričkih lidera u Jelisejskoj palati u sredu uveče.

Skoro 5.000 francuskih vojnika raspoređeno je u regionu Sahela za borbu protiv islamističkih pobunjenika, od kojih je oko 2.400 locirano u tri baze na severu Malija. Raspoređivanje trupa u Maliju bilo je prepuno problema za Francusku. Od 53 poginula vojnika koji su služili u misiji Barkhane u zapadnoj Africi, njih 48 je umrlo u Maliju.

Oko 18.000 mirovnih snaga Ujedinjenih nacija ostaće u Maliju, jednom od najvećih i najskupljih takvih raspoređivanja na svetu. Snage UN i stotine osoblja u misijama EUTM i EUCAP pod kontrolom Evropske unije oslanjale su se na francuske trupe za medicinsku, vazdušnu i hitnu podršku. U Mali je takođe poslato i oko 300 britanskih vojnika.

Portparol oružanih snaga Malija Sulejman Dembele odbacio je optužbe Francuske, rekavši da su evropske trupe podbacile. „Mislim da vojnog rešenja nije bilo, jer je terorizam zahvatio celu teritoriju Malija“, rekao je on.

Većina stručnjaka tvrdi da su desetine frakcija i koalicija u Sahelu, u širokom pojasu duž južnog oboda Sahare, samo slabo povezane sa Al Kaidom ili IS i  da su prvenstveno vođene lokalnim motivima.

Makronova izjava o povlačenju dolazi pre njegove očekivane najave da će se kandidovati za reizbor u aprilskoj predsedničkoj trci. Njegovi protivnici na desnici tvrde da je Francuska “ponižena” u Maliju.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.bbc.com/news/world-africa-60414003  

  2. https://www.theguardian.com/world/2022/feb/17/france-announces-military-withdrawal-from-mali-after-nine-years  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.