Akcije kineske vojske neće prestati sve dok traju provokacije separatista sa Tajvana

Xinhua

„Odbrana nacionalnog teritorijalnog integriteta je dužnost PLA. Sve dok provokacije „nezavisnosti Tajvana“ traju, kineska PLA definitivno neće zaustaviti svoje akcije u odbrani nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, rekao je pukovnik Tan Kefei, portparol kineskog Ministarstva nacionalne odbrane, na redovnom brifingu za medije u četvrtak. Tan je dao ovu primedbu kada je zamoljen da prokomentariše izveštaje tajvanskih medija da je tajvanska vojska sprovela različite operacije obuke i spremnosti za rat tokom praznika Prolećnog festivala.

Vlasti Demokratske progresivne partije (DPP) traže spoljnu podršku, prave provokacije i kontinuirano eskaliraju konfrontaciju preko moreuza. To je osnovni uzrok njihovog dela ugrožavanja mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza, rekao je Tan.

Tan je takođe opisao provokativne akcije vlasti Demokratske progresivne partije (DPP) kao osnovni uzrok nestabilnosti u Tajvanskom moreuzu. Akcije Narodnooslobodilačke armije u vodama i vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvana treba da odvrate separatizam za „nezavisnost Tajvana“, dodao je Tan.1

Na brifingu su kritikovane i Sjedinjene Države i Japan zbog mešanja u unutrašnje poslove Kine.2

Prethodno je Peking uveo sankcije za dve korporacije američkog vojnoindustrijskog kompleksa, “Lockheed Martin Corp” i “Raitheon Technologies Corp” zbog prodaje oružja Tajvanu, saopštila je vlada u ponedeljak.

Sankcije su kontramere protiv dve kompanije zbog prodaje oružja vrednog 100 miliona dolara 7. februara koja je „podriva bezbednosne interese Kine, ozbiljno narušila kinesko-američke odnose i mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na redovnoj konferenciji za novinare.

Peking smatra Tajvan kao ocepljenu provinciju koja mora da prihvati kineski suverenitet i nikada se nije odrekla povratka suvereniteta Narod.

„U skladu sa relevantnim odredbama u kineskom zakonu o sankcijama protiv stranih zemalja, kineska vlada je odlučila da preduzme kontramere na akte koji krše prava kompanija Raitheon Technologies i Lockheed Martin“, rekao je Vang.

„Oba su vojna preduzeća koja su dugo učestvovala u prodaji oružja SAD u kineskom regionu Tajvan. Dodatni detalji o prirodi sankcija nisu navedeni. 

Ovo je prvi put da su se kompanije suočile sa sankcijama prema novom kineskom zakonu o sankcijama protiv stranih zemalja koji je sastavljen prošle godine kao odgovor na američke sankcije kineskim kompanijama.3

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://eng.mod.gov.cn/news/2022-02/24/content_4905674.htm  

  2. http://eng.mod.gov.cn/news/2022-02/09/content_4904569.htm  

  3. https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/beijing-places-sanctions-us-arms-companies-lockheed-raytheon-2022-02-21/   

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.