Zapadni mediji se povlače iz Rusije

Foto: Yuri Kochetkov, EPA/EFE

Nekoliko zapadnih novinskih organizacija obustavilo je svoje delovanje u Rusiji nakon što je Moskva kriminalizovala širenje „lažnih vesti“.1

BBC, CNN, ABC njuz, CBS njuz i Blumberg obustavili su rad u Rusiji nakon što je predsednik Vladimir Putin doneo zakon kojim se namerno širenje dezinformacija kažnjava kaznom do 15 godina zatvora.

Nakon što je u petak usvojen zakon o borbi protiv lažnih vesti, CNN je rekao da će „prestati sa emitovanjem u Rusiji dok ocenjujemo situaciju i naše sledeće korake“.

Blumberg – novinska agencija koju je osnovao i čiji je vlasnik američki milijarder Majkl Blumberg – je na sličan način rekla da će „privremeno obustaviti rad svojih novinara u Rusiji“ i optužila Moskvu da kriminalizuje „nezavisno izveštavanje“. Taj njujorški list tvrdi da bi suzbijanje dezinformacija učinilo „nemogućim nastavak bilo kakvog normalnog novinarstva unutar zemlje“.

Poput Blumberga, BBC koji finansira britanska država tvrdi da zakon „kriminalizuje proces nezavisnog novinarstva“ i najavljuje da će se njegovo izveštavanje na ruskom jeziku nastaviti samo izvan Rusije.

Portparoli ABC i CBS njuza najavili su da te mreže neće emitovati iz Rusije dok „procene situaciju“, a ABC je zakon nazvao „zakonom o cenzuri“.

Međutim, svi ovi komentari o slobodi medija i cenzuri padaju u vodu ako vidimo da se zapadne zemlje bore protiv ruskih medija totalnom cenzurom na svim platformama, dok istovremeno dehumanizuju ruski narod na najbrutalniji mogući način.

Vašington Post je odgovorio na uvođenje novog zakona tako što je uklonio imena autora i druge podatke iz njihovih publikacija koje potiču iz Rusije.

Optuženi prema novom zakonu o medijima mogli bi da budu osuđeni na zatvorsku kaznu do 15 godina ako budu proglašeni krivim za svesno i namerno širenje lažnih informacija o sukobu Rusije sa Ukrajinom na način koji značajno šteti nacionalnoj bezbednosti. Svako ko bude proglašen krivim za klevetu ruske vojske mogao bi dobiti i kaznu do 13.500 dolara ili tri godine zatvora, dok bi oni koji pozivaju na antiruske sankcije mogli dobiti kaznu do 5.000 dolara.

Vjačeslav Volodin, predsednik Državne dume, tvrdi da je zakon neophodan „da zaštiti naše vojnike“ i „zaštiti istinu“. „Američke društvene mreže, koje kontroliše Vašington, pokrenule su informativni rat protiv Rusije“, izjavio je Volodin i dodao: „Neophodno je doneti odluku o suzbijanju širenja lažnih informacija“.2

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.nytimes.com/2022/03/04/business/western-media-operations-russia.html 

  2. https://www.rt.com/russia/551260-bbc-cnn-bloomberg-russia/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.