Rusija zaplenjuje 500 civilnih aviona u vlasništvu zapadnih kompanija

Aeroflot

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u ponedeljak zakon koji će ruskim avio-kompanijama dati mogućnost da zaplene avione u stranom vlasništvu kako bi mogli da budu ponovo raspoređeni za domaće letove usred sankcija nametnutih od strane Zapada.

Ovim se dozvoljava zaplena preko 500 komercijalnih aviona koje su ruske avio-kompanije iznajmile od zapadnih kompanija.  Potez bez presedana za globalnu avio-industriju, može izazvati velike probleme za avioindustriju i posao avio prevoza na Zapadu.

Zakon bi dozvolio avio-kompanijama da uzimaju i koriste avione koje su im prethodno iznajmile strane kompanije a koje su obustavile poslovanje u Rusiji zbog njenih vojnih akcija u Ukrajini, izvestila je državna novinska agencija TASS. Avioni će biti sertifikovani od strane sertifikacionih centara i testnih laboratorija, preneo je novinski list.  

Taj potez je pokušaj da se zaobiđu sankcije Zapada koje su dovele do toga da više zemalja, uključujući Sjedinjene Države, zatvore svoj vazdušni prostor za ruske avione.1 

Ovaj zakon dolazi u vreme kada je budućnost mnogih aviokompanija bila već ugrožena a zabrana letova i zaplena aviona će dodatno zakomplikovati situaciju.

S obzirom da mnoge zemlje zabranjuju letove iz Rusije, uključujući čitavu Evropsku uniju i Sjedinjene Države, mnoge zapadne kompanije za lizing aviona pokušale su da vrate avione u posed, a EU je dala rok do 28. marta svim evropskim firmama da povrate svoju imovinu. Ruske avio-kompanije navodno imaju ukupno 728 aviona zapadne proizvodnje, a veruje se da 515 nije u vlasništvu ovih avio-prevoznika – umesto toga, oni su iznajmljeni od drugih kompanija. Glavni svetski proizvođači aviona za civilni transport Boing i Erbas, su najavile da neće isporučivati delove ili tehničku podršku ruskim prevoznicima do daljnjeg. Sada je ruska vlada dozvolila domaćim avioprevoznicima da zadrže avione — u ukupnoj vrednosti od 10 milijardi dolara — i da raskinu ugovore o zakupu.

Ovaj potez dovodi do određenih logističkih problema za ruske aviokompanije. Svi avioni moraju da budu sertifikovani od strane zemlje porekla, a većina ruske iznajmljene flote izgubila je tu sertifikaciju. Avioni prvenstveno dolaze iz bermudanskih i irskih kompanija, čije su vlade već ukinule mogućnost letenja avionima prema međunarodnom pravu. Kao rezultat toga, zaplenjenim avionima neće biti dozvoljeno da uđu u međunarodni vazdušni prostor dok se ti sertifikati ne vrate. Kremlj nastoji da promeni ruske zakone o sertifikaciji za letenje kako bi se omogućilo domaćim agencijama da sertifikuju strane avione kao bezbedne za putovanja, što bi im omogućilo da lete u zemlji. Bez nabavke svežih delova za održavanje i popravke, nejasno je koliko dugo ruski serviseri mogu da drže avione u vazduhu.

Ako ruske avio-kompanije odluče da iskoriste prednosti Putinovog novog zakona i zaplene avione, ponovo ih registruju u Rusiji, rizikuju da unište odnose sa proizvođačima i kompanijama koje iznajmljuju avione i može im ubuduće biti zabranjen pristup međunarodnom vazdušnom prostoru. Ako dozvole avione da avioni stoje prizemljeni na neodređeno vreme, to bi moglo predstavljati finansijsku katastrofu, jer značajni delovi njihovih flota ostaju prizemljeni. Aeroflot, najveći ruski avioprevoznik i državna kompanija, već je vratio većinu svojih aviona u stranom vlasništvu nazad u Rusiju, da bi sprečio vraćanje u posed, ali još nije preregistrovao nijedan od aviona.

Teško je utvrditi kako će ovaj potez Rusije tačno da utiče na globalne kompanije za aviotransport. Rusko ignorisanje međunarodnog prava u oblasti aviotransporta ugrožava sam model poslovanja lizinga aviona, koji zavisi od  mogućnosti međunarodnih vlasnika da povrate neplaćene avione. Sa rušenjem tog pravila, čak i kada se vojna akcija okonča a sankcije protiv Rusije eventualno povuku, sudbina zarobljenih aviona bude nije potpuno jasna.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.foxnews.com/us/putin-aircraft-sanctions-russian-aviation  

  2. https://www.thedrive.com/news/44754/putin-signs-law-allowing-russian-air-carriers-to-seize-western-jets-worth-10b  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.