Plan EU da “diplomatijom hrane” suzbije uticaja Rusije na Bliskom istoku, Africi i na Balkanu

Mohamed Abd el-Ghany/Reuters

Zemlje severne Afrike, posebno Egipat i Liban, veoma zavise od pšenice i đubriva iz Ukrajine i Rusije. Oni se suočavaju sa skokom cena nakon pada u snabdevanju otkako je Moskva započela sa „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da su sankcije Zapada podstakle globalnu krizu sa hranom uključujući i rastuće cene energije.

Brisel smatra da su ruske tvrdnje o prehrambenoj krizi dezinformacije, rekao je diplomata EU, dodajući da EU ne ograničava trgovinu poljoprivrednih proizvoda sa Rusijom. Sankcije EU na ruski izvoz obično su izuzele hranu, ali ne i đubriva, čiji je izvoz iz Belorusije i Rusije ograničen.

Rusija takođe otežava Ukrajini isporuku poljoprivrednih proizvoda napadima na luke i bombardovanjem skladišta pšenice, dok je sama Rusija ograničila izvoz pšenice rekao je u ponedeljak visoki diplomata EU Žozep Borel. 1

EU ima plan da se pozabavi rastućim cenama pšenice i đubriva i očekivanim nestašicama istih na Bliskom istoku, Severnoj Africi i na Balkanu „diplomatijom hrane“ kako bi se suprotstavila ruskom uticaju u tim regionima.

Nesigurnost hrane izaziva “ogorčenost” u ranjivim zemljama ovih regiona, a Moskva naglašava da je kriza posledica zapadnih sankcija Rusiji, žalio se jedan diplomata Evropske unije. Ovo predstavlja potencijalnu pretnju uticaju EU, a sa čime EU planira da se pozabavi koristeći se takozvanom „diplomatijom hrane”. „Ne možemo da rizikujemo da izgubimo , dodao je on.

EU takođe želi da podstakne međunarodne napore za ublažavanje efekata nestašice i uskoro će zajedno sa Svetskim programom za hranu UN objaviti nove inicijative.

Mađarska je predložila povećanje poljoprivredne proizvodnje u EU promenom klimatskih ciljeva.

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) potvrdila je da razmatra mogućnost finansiranja uvoza hrane.

Služba EU za spoljne poslove saopštila je da je saradnja sa generalnim direktorom FAO-a Ku Dongiuom u vezi sa globalnom nesigurnošću hrane “izazovna”, pokazuje dokument EU u koji je Rojters imao uvid, dodajući da EU pritiska FAO da brzo reaguje. Ku je rekao: „Zemlje koje zavise od uvoza hrane iz Rusije i Ukrajine trebalo bi da traže alternativne dobavljače kako bi apsorbovali šok.

I dok su skladišta pšenice puna, Ukrajina ne može da izvozi zbog nestašice goriva, ratnih dejstava kažu zvaničnici EU. EU pokušava da olakša izvoz hrane preko Poljske i podržava isporuku goriva ukrajinskim poljoprivrednicima kako bi olakšala situaciju, rekli su zvaničnici.

EU takođe pruža finansijsku podršku najugroženijim zemljama, najavivši prošle nedelje 225 miliona evra pomoći Bliskom istoku i severnoj Africi. Skoro polovina od toga biće usmerena na Egipat, dok će Liban, Jordan, Tunis, Maroko i Palestinske vlasti bi dobile hitna sredstva u iznosu između 15 i 25 miliona evra (16,2 miliona i 27,1 miliona dolara).

Još 300 miliona evra (324,8 miliona dolara) podrške poljoprivredi biće obezbeđeno zemljama zapadnog Balkana, u okviru redovnog finansiranja regiona od strane EU. Srbija se posebno analizira zbog intenzivnih ruskog uticaja u njoj, rekli su zvaničnici EU.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.reuters.com/world/eu-plans-counter-russia-with-food-diplomacy-north-africa-balkans-2022-04-12/  

  2. https://www.aljazeera.com/news/2022/4/12/food-diplomacy-eu-plans-to-counter-russia-in-mena-balkans  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.