Sud u Londonu naložio izručenje Asanža u SAD

Reuters

Nakon što je londonski sud poslao nalog za ekstradiciju britanskoj vladi, osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž nalazi se na korak od izručivanja Sjedinjenim Državama, gde će mu biti suđeno po Zakonu o špijunaži.

Britanski sud je izdao zvaničan nalog za ekstradiciju na saslušanju u sredu, ostavljajući ministru unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel da potvrdi njegovo izručenje u SAD nakon višegodišnjeg pravnog spora. Asanžu ostaje mogućnost da uloži žalbu na ovu odluku.

U Sjedinjenim Državama Asanž se tereti sa 18 krivičnih prijava nakon što je Vikiliks objavio hiljade poverljivih dosijea i diplomatskih depeša 2010. godine. Ako bude proglašen krivim, Asanž se suočava sa zatvorskom kaznom u dužini od 175 godina.

Asanž se pridružio saslušanju virtuelnim putem iz strogo obezbeđenog zatvora Belmarš u Londonu, gde ga drže otkako je pre tri godine silom izvučen iz ambasade Ekvadora u Londonu.1

Njegovo izručenje je predmet brojnih sudskih sporova od njegovog hapšenja, koje se dogodilo nakon što je Asanž sedam godina tražio diplomatsko utočište u ambasadi Ekvadora.

U januaru 2021. presudom suda za prekršaje utvrđeno je da Asanž ne može biti izručen jer bi to bilo „opresivno“ zbog njegovog mentalnog zdravlja. Ali Viši sud je poništio tu odluku u decembru, rekavši da bi Asanž mogao biti izručen na osnovu uveravanja američke vlade o njegovom lečenju tamo.

To je uključivalo obećanje da Asanž neće biti predmet “posebnih administrativnih mera”, niti će biti držan u zatvoru maksimalne bezbednosti pre ili posle suđenja.2

 

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://edition.cnn.com/2022/04/20/uk/julian-assange-extradition-order-intl/index.html  

  2. https://www.aljazeera.com/news/2022/4/20/uk-court-order-moves-julian-assange-step-closer-to-us-extradition  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.