Belorusija održava iznenadne vojne vežbe

AFP

Belorusija je započela iznenadne vojne vežbe u cilju provere borbene gotovosti svojih snaga. Ministarstvo odbrane zemlje objavilo je to u sredu na svom Telegram kanalu, ističući da vežba nije usmerena ni protiv jedne nacije.1

Kako se navodi u saopštenju, cilj vežbi je da se proceni spremnost trupa da brzo odgovore na „krizne situacije“. Vojnici uključeni u vežbu moraće da deluju u nepoznatim oblastima u „okruženju koje se brzo menja“.

Obim vežbi će se postepeno povećavati, omogućavajući Minsku da proveri svoje vojne kapacitete protiv pretnji na zemlji i u vazduhu, navelo je ministarstvo. Osim toga, poseban akcenat biće stavljen na materijalnu podršku i logistiku.

U svojoj objavi na Telegramu, belorusko ministarstvo odbrane je ovu vrstu vojne vežbe opisalo kao „jedan od najefikasnijih načina obuke trupa“, ističući istovremeno da vežbe „ne predstavljaju pretnju ni za evropsku zajednicu uopšte, ni za susedne zemlje.”

Saopštenje je, međutim, upozorilo beloruske građane na moguće gužve u saobraćaju zbog pomeranja „znatne količine vojne opreme“ i zamolilo ih da budu oprezni.

Ova najnovija vojna vežba u Belorusiji takođe se poklopila sa velikim vežbama koje su organizovali susedi ove zemlje, Poljska, Litvanija i Letonija, a koje su počele ovog meseca.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.rt.com/russia/554940-belarus-holds-snap-drills/  

  2. https://www.reuters.com/world/europe/belarus-says-surprise-army-drills-no-threat-neighbours-tass-2022-05-04/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.