Lula: Stvorićemo latinoameričku valutu

Gavergani

Brazilski levičarski lider Lula da Silva najavljuje stvaranje latinoameričke valute ako pobedi na predsedničkim izborima 2022. godine.

“Mi ćemo stvoriti svoju valutu u Latinskoj Americi, nazvanu Sur (‘Jug’), kako bismo se oslobodili zavisnosti od dolara”. – najavio je Lula. 

“Ne moramo da zavisimo od dolara“, rekao je lider Radničke partije (PT) tokom govora na kongresu Partije socijalizma i slobode (PSOL), nacionalne organizacije koja podržava Lulu na oktobarskim izborima. 1

Lula je objasnio da zemlje Latinske Amerike i dalje mogu da zadrže svoju suverenu domaću valutu, ali da mogu da koriste Sur za međusobnu bilateralnu trgovinu, umesto da je menjaju za američke dolare. Sur bi takođe mogao pomoći u obuzdavanju inflacije u regionu, tvrdi Lula.

Lula je rekao da će cilj valute biti produbljivanje latinoameričke integracije i jačanje ekonomskog suvereniteta regiona, slabeći njegovu zavisnost od Sjedinjenih Država.

Osnivač Radničke partije Brazila, Lula je bio predsednik u dva mandata, od 2003. do 2011. On je sada vodeći kandidat kako se približavaju predsednički izbori u Brazilu u oktobru 2022. godine.

Pod trenutnom vladom Brazila, koju predvodi lider krajnje desnice Žair Bolsonaro, najveća južnoamerička država se potpuno potčinila interesima Vašingtona, zbog kojih žestoko napada levičarske vlade u regionu.

Bolsonarov Brazil je odbio da prizna legitimitet levičarske vlade u susednoj Venecueli, i čak je podržao nasilne prekogranične terorističke napade protiv nje.

Ako se vrati na mesto predsednika, Lula je obećao da će Brazil „ojačati svoje odnose sa Latinskom Amerikom“.

Lula je takođe obećao da će oživeti sistem BRIKS-a, integrišući Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku u nezavisni ekonomski sistem kako bi osporio zapadnu finansijsku hegemoniju u svetu.

Lula je još 2020. izjavio je njegov cilj „stvaranje multipolarnog sveta, oslobođenog unilateralne hegemonije i sterilne bipolarne konfrontacije“, koji bi „omogućio istinsko ponovno utemeljenje multilateralnog poretka, zasnovanog na principima stvarnog multilateralizma, u kojem međunarodna saradnja može zaista cvetaju.”

Lulin predlog za Sur sigurno nije prvi put da progresivni političari u Latinskoj Americi pokušavaju da stvore zajedničku valutu. Ovo je odavno san levičarskih lidera u regionu.

Ugo Čaves je već imao plan da stvori pan-latinskoameričku valutu, Sukre. Bivši predsednik Venecuele Ugo Čavez razvio je međunarodnu valutu kao deo Bolivarske alijanse (ALBA), ekonomske koalicije levičarskih vlada u Latinskoj Americi i na Karibima.2

Liked it? Take a second to support Nenad Pekez on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.telesurenglish.net/news/Brazil-Lula-Proposes-to-Create-a-Latin-American-Currency-20220502-0011.html  

  2.  https://multipolarista.com/2022/05/04/brazil-lula-latin-america-currency-us-dollar/?fbclid=IwAR0cp4XvLcW-rWB8iVZkh8aklbcgL56botfqTCyp9OBjXE7eKfw_ycJtdKk  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.