Rusija će odgovoriti na širenje NATO-a

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Rusija neće samo gledati kako Finska i Švedska ulaze u NATO, time će samo ugroziti svoju bezbednost, a ne ojačati, upozorio je u ponedeljak zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Obraćajući se ruskim novinarima, zvaničnik je nazvao ovaj potez dve nacije „najnovijom ozbiljnom greškom sa dugotrajnim posledicama“ na Zapadu i rekao da to pokazuje na kom su nivou oni koji donose takve odluke. 

„Ovo odražava lažnu iskrivljenu percepciju o događajima koji se dešavaju u svetu od strane kreatora politike na Zapadu, posebno u severnoj Evropi. Za nas je očigledno da time neće biti ojačana bezbednost Švedske i Finske“, rekao je Rjabkov. 

Diplomata je dodao da će praktičan odgovor Rusije na ono što ona doživljava kao rastuću vojnu pretnju od NATO-a zavisiti od situacije na terenu. 

„Ne treba da imaju iluzije da ćemo to jednostavno tolerisati.“ 

Rjabkov je rekao da su dve nordijske nacije odlučile da “žrtvuju zdrav razum” i da preduzmu korak ka daljem eskaliranju vojnih tenzija u Evropi tražeći članstvo u NATO-u. 

Očekuje se da će poslanici u Finskoj i Švedskoj glasati za podnošenje zahteva za članstvo u NATO-u, nakon što su njihove vlade podržale promenu politike prošle nedelje. Obe nacije ostale su van vojnog bloka koji su predvodile SAD tokom Hladnog rata, ali tvrde da mu se sada moraju pridružiti zbog ofanzive Rusije na Ukrajinu. 

Rusija je izjavila da širenje NATO-a ka njenoj granici od raspada Sovjetskog Saveza predstavlja kritičnu pretnju po njenu nacionalnu bezbednost. Ruska vlada je tvrdila da je pomoć koju je alijansa pružila Kijevu da izgradi svoju vojsku prešla crvenu liniju i primorala Rusiju da preduzme akciju. 1 

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.rt.com/russia/555537-finland-sweden-nato-russia/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.