Predsednik Venecuele u prvoj zvaničnoj poseti Iranu

AP Photo/Vahid Salemi

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro posetio je u petak Iran po prvi put. Tokom dvodnevne posete, on će se sastati sa iranskim predsednikom Ibrahimom Raisijem, javila je zvanična novinska agencija Islamske Republike.

Maduro je po dolasku u iransku prestonicu razgovarao sa iranskom novinskom kućom HispanTV na španskom jeziku. Tokom intervjua, Maduro je zahvalio Iranu što je uspešno slao gorivo Venecueli uprkos američkim sankcijama. Južnoamerički državnik je rekao da je jedan od ciljeva posete da se podstakne privredna, naučno-tehnološka saradnja i turizam između dve zemlje. „Venecuela je očaravajuća zemlja sa tako lepim plažama da ne možete ni da zamislite“, rekao je Maduro za HispanTV, hvaleći iranska istorijska mesta i staru civilizaciju.

Maduro je takođe rekao da će razgovarati o naučnoj i ekonomskoj saradnji sa iranskim zvaničnicima. U saopštenju iz njegovog kabineta se dalje navodi da dve zemlje rade na „multipolarnom svetu“.

Iran i Venecuela su bliski saveznici. Obe države su veliki proizvođači nafte i članovi Organizacije zemalja izvoznica nafte. Nekada uspešna naftna industrija Venecuele je zbog sankcija SAD opala i zemlja se danas bori da preradi svoju naftu u upotrebljivo gorivo. Iran je dosta puta isporučio gorivo Venecueli i transportovao venecuelansku naftu za prodaju u inostranstvu poslednjih godina.1

Maduro je rekao da će se danas sastati sa Raisijem kako bi razgovarali o 20-godišnjem planu saradnje između dve zemlje.

„Razgovaraće se o potrebi da se dobro informišu iranske i venecuelanske nacije o ratu sankcija i da se pronađu načini da im se suprotstave nepokolebljivo“, rekao je Maduro, prenosi iranska PressTV na engleskom jeziku.

Ministar spoljnih poslova Venecuele Feliks Plasensija je u decembru rekao da će dve zemlje finalizovati 20-godišnji sporazum o saradnji tokom Madurove sledeće posete.

I Iran i Venecuelu su pod oštrim sankcijama Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, što je još jedan razlog za njihovo prijateljstvo.

Maduro je rekao da su Venecuela i Iran ujedinjeni “zajedničkom vizijom” u vezi sa međunarodnim pitanjima i da su obe zemlje žrtve politike Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

„Karakas i Teheran su oblikovali strategiju ekonomije otpora i rade na njenom širenju“, rekao je on.

Maduro je na turneji po Evroaziji nakon što ga je Vašington odbio, koji je odlučio da ga ne pozove na Samit Amerike. Njegove stanice ranije ove nedelje uključivale su Alžir i Tursku.2

 

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.al-monitor.com/originals/2022/06/after-turkey-venezuelas-maduro-heads-iran  

  2. https://apnews.com/article/politics-nicolas-maduro-middle-east-venezuela-a245f25ba23227b026fe5ff455c3c3cd  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.