Rast isporuka naftnih derivata iz Rusije na Kubu

REUTERS/Alexandre Meneghini

Ruski tanker sa 700.000 barela naftnih derivata u vrednosti od oko 70 miliona dolara stigao je na Kubu.

Tanker koji je prevozio ruski mazut stigao je na Kubu krajem prošle nedelje, donoseći interventne zalihe goriva za kubanske elektrane čime Rusija povećava izvoz na druga tržišta od kada države Zapada ograničavaju uvoz ruske nafte.

Sjedinjene Države i Kanada uvele su sankcije ruskoj nafti i gorivu zbog rata u Ukrajini, dok se EU i Ujedinjeno Kraljevstvo kreću ka totalnom embargu na uvoz ruske sirove nafte do kraja godine.1

Tanker “Aframaks” pod zastavom Liberije stigao je u kubansku luku Matanzas sa oko 700.000 barela mazuta, utovarenog u ruskoj luci Ust-Luga. Teret vredi oko 70 miliona dolara po tržišnim cenama.

Ministarstvo spoljnih poslova Kube nije htelo da komentariše dolazak ruskog tankera sa gorivom.

Kuba, koja se bori sa višedeceniskim sankcijama od strane SAD uglavno se oslanja na Venecuelu kao glavni izvor energenata, dok se i sama Venecuela bori da zadovolji sopstvenu domaću potražnju. Nove isporuke goriva koje su stigle iz Rusije, čine Kubu jednim od najvećih uvoznika ruskog goriva u Latinskoj Americi ove godine.

Venecuela je do sada ove godine poslala na Kubu oko 56.610 barela sirove nafte, benzina, dizela, kerozina i lož ulja, što je nešto ispod nivoa iz 2021. godine, prema državnim dokumentima i podacima PDVSA.

Brazilski ministar spoljnih poslova je ove nedelje rekao da će zemlja uvoziti što je moguće više dizela iz Rusije kako bi snabdela vozače i poljoprivrednu industriju, što je najnovija opipljiva korist koja proizilazi iz prijateljskih odnosa predsednika Jaira Bolsonara sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Kubanski predsednik Migel Dijaz Kanel kritikovao je visoke globalne cene goriva dok se nacija bori sa manjkom i racionalizacijom energenata na karipskom ostrvu.

Kuba proizvodi većinu električne energije iz mazuta i sopstvene proizvodnje teške sirove nafte.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.reuters.com/business/energy/russian-fuel-oil-cargo-discharging-cubas-matanzas-terminal-2022-07-18/  

  2. https://www.nasdaq.com/articles/russian-fuel-oil-cargo-arrives-in-cuba-as-the-island-ramps-up-imports  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.