DNRK: EU nije u poziciji da širi glasine o kršenju suvereniteta!

Global North Korea

Izjava za medije portparola Udruženja za odnose Koreje-Evrope

Dvadesetog jula, portparol EU usudio se da prozove Demokratsku Narodnu Republiku Koreju (DNRK), osudivši njeno priznanje nezavisnosti Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk kao „akta kršenja međunarodnog prava” i „akta neprijateljstva prema suverenitetu i teritorijalnom integritetu”.

Nedavno smo priznali nezavisnost Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk. Kako je ova odluka u okviru legitimnih prava jedne suverene države, uopšte nije logično da EU o njoj tako besmisleno komentariše.

EU smatra da se međunarodno pravo poštuje ako odgovara njenim geopolitičkim interesima i političko-strateškoj svrsi. Ako ne, to postaje kršenje međunarodnog javnog prava. Ovo je očigledno dvostruki standard i sofizam, u čiju iskrenost niko zdravorazumski ne veruje.

EU nije u poziciji da širi glasine o takozvanom kršenju suvereniteta i neprijateljskom činu, s obzirom na to da je pratila SAD u njihovoj nezakonitoj i nehumanoj neprijateljskoj politici prema DNRK.

EU bi prvo trebalo da nauči kako da pristupi ovom pitanju na nepristrasan način uz striktno poštovanje Povelje UN i međunarodnog prava koji propisuju principe poštovanja suvereniteta, suverene jednakosti i nemešanja u unutrašnja pitanja, umesto da gura nos u unutrašnje poslove drugih kritikujući njihovo legitimno praktikovanje suvereniteta.

U Pjongjangu, 22. jula 2022.

Prevod: Luka Nićiforović

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.