Rusko-kineska trgovinska razmena dostiže 200 milijardi dolara

Rusko-kineska trgovinska razmena dostiže 200 milijardi dolara
Foto: Sputnik/Aleksey Druzhinin/Reuters

Ekonomske veze između Rusije i Kine pokazuju stabilan rast uprkos teškoj međunarodnoj situaciji, rekao je u petak kineski ambasador u Moskvi, predviđajući da bi trgovinska razmena ove godine mogla dostići 200 milijardi dolara.1

„Rusko-kineska trgovinsko-ekonomska saradnja pokazuje odlične rezultate i održivi razvoj, uprkos testovima povezanim sa pandemijom, globalnom ekonomskom krizom i teškom međunarodnom i regionalnom situacijom“, rekao je Džang Hanhui agenciji RIA Novosti.

U prvih sedam meseci ove godine trgovina Pekinga i Moskve porasla je za 29%, dostigavši 97.71 milijardi dolara, rekao je ambasador, pozivajući se na podatke kineske carine.

Za to vreme, kineski izvoz u Rusiju iznosio je 36.26 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 5.2% u odnosu na isti period 2021. Uvoz iz Rusije je skočio za 48.8%, na 61.44 milijardi dolara.

Navodeći neke od prioriteta za bilateralnu trgovinu, Džang je istakao energetiku, nuklearnu energiju, vazduhoplovstvo, saradnju u svemiru, osnovnu infrastrukturu, kao i digitalnu tehnologiju, medicinu, zelenu energiju, poljoprivredu i nauku i inovacije.2


  1. https://tass.com/economy/1466169 

  2. https://www.rt.com/business/560731-russia-china-trade-record/ 

Leave a Reply

Your email address will not be published.