Američki Senat predložio Zakon o suzbijanju ruskog uticaja na Balkanu

Američki Senat predložio Zakon o suzbijanju ruskog uticaja na Balkanu
 Shutterstock Editorial / Profimedia

Grupa američkih senatora, na čelu sa senatorkom iz redova demokrata Džin Šahin i republikancem Rodžerom Vikerom, predstavila je predlog “Zakona o američkoj podršci Zapadnom Balkanu”, javlja Glas Amerike (VOA).

Zvanični naziv predloga je Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana. U razgovoru za servis Glasa Amerike za Severnu Makedoniju, senatorka Šahin je rekla da su učvršćivanje demokratije, podsticanje ekonomskog napretka i suzbijanje korupcije načini da se odvrati štetni uticaj Rusije i Kine.1

Navodni cilj Zakona je da se podrže ekonomski razvoj i borba protiv korupcije, ali se i predviđaju sankcije onima koji ugrožavaju stabilnost regiona ili su umešani u korupciju, navodi VOA.

„Ovaj zakon je pokušaj da se obnovi fokus na zemlje zapadnog Balkana, na zanačaj nastavka napretka tih zemalja ka zapadu, integraciji u EU i potpuno formiranim demokratijama, i to je suštinski cilj zakona. Rešavanje problema korupcije je važan deo toga, i ovaj predlog daje ovlašćenja državnom sekretaru da pruži tehničku pomoć zemljama koje traže pomoć u rešavanju problema korupcije“, izjavila je senatorka Šahin.

Analitičar Ričard Kremer, saradnik američkog Instituta za spoljnopolitička istraživanja (FPRI) kaže da pristup sprečavanju malignog stranog uticaja često počinje od pitanja kako se boriti sa institucionalnom korupcijom.

„Način na koji zemlje kao što su Kina, Rusija i Iran posluju zasnovan je na netransparentnosti, tajnim dogovorima i često na dogovorima koji se ne dele sa javnošću, kao što su planovi u različitim infrastrukturnim projektima kakve smo videli u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i drugde. To je naravno deo kinske inicijative Pojas i put, ali i ruskih poslovnih aranžmana.

Za SAD, suzbijanje ruskog uticaja je otežano u Srbiji, gde se taj uticaj ne doživljava kao maligan, već gde većina posmatra to kao pozitivno delovanje i čiji predsednik vodi poznatu politiku balansiranja između Rusije i Kine, i Zapada. Što se jasno vidi u tome što Srbija odbija uskladi sa sankcijama EU Moskvi, uprkos jasnim zahtevima i pritiscima Zapada da se to učini.

Senatorka Šahin kaže da SAD moraju da učine sve što mogu da podstaknu Srbiju da nastavi da gleda ka Zapadu.

„Jedan od elemenata zakona je mogućnost da se uvedu sankcije protiv pojedinaca i zvaničnika u regionu, i mislim da je to važno kada razmišljamo o tome kako da odvratimo ljude od ulaska u angžamane i saradnju sa Rusijom ili bilo kim drugim, u širenju dezinformacija, sajber napadima, ili pokušajima podsticanja etničkih podela, jer znamo šta se događa u tom slučaju, videli smo to u prošlosti“.

„Nije nezamislivo da bi, u slučaju da Srbija počne da zvecka oružjem na primer u pogledu prava etničkih Srba na Kosovu, ili tretmana Srba u Republici Srpskoj, to moglo da vodi nekoj vrsti sankcija. Uz to, ako Srbija pokuša da zaobiđe različite režime sankcija koji se odnose na Rusiju i ako se utvrdi da u srpskoj eliti postoje pojedinci koji obavljaju biznis kao uobičajeno, mimo sankcija, oni bi mogli da budu sankcionisani“, kaže Kremer za VOA.2

 


  1. https://www.eu-ocs.com/us-lawmakers-push-for-closer-ties-to-balkans/  

  2. https://www.glasamerike.net/a/sad-borba-protiv-korupcije-kao-sredstvo-suzbijanja-%C5%A1tetnog-stranog-uticaja-na-zapadnom-balkanu-/6699761.html  

Leave a Reply

Your email address will not be published.