Lavrov: Rusija i Iran stvaraju mehanizme saradnje nezavisne od Zapada

@Amirabdolahian via Twitter

Rusija i Iran aktivno rade na stvaranju mehanizama koji će im omogućiti da razvijaju saradnju bez obzira na diktate Zapada, izjavio je u sredu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lideri dve zemlje definisali su konkretne oblasti u kojima vlade treba da ulože napore da postignu ciljeve, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi nakon sastanka sa iranskim kolegom HUseinom Amir-Abdolahijanom.

„Naše zapadne kolege, u nastojanju da uspostave svoju potpunu dominaciju u svetu, ciljano i dosledno ruše celokupnu strukturu međunarodnih odnosa. U međuvremenu, koncentrišemo se zajedno sa našim prijateljima, uključujući, naravno, Islamsku Republiku Iran, na stvaranje pouzdanih, konstruktivnih mehanizama koji će nam omogućiti da razvijamo obostrano korisnu saradnju bez obzira na bilo kakav diktat sa Zapada“, rekao je on.

Lavrov je rekao da Moskva i Teheran rade na „međudržavnom sporazumu” koji će „biti od strateškog značaja” i koji će „postaviti osnovne smernice za dalje jačanje čitavog spektra rusko-iranskih veza u narednim decenijama”.

On je napomenuo da je, uprkos sankcijama, trgovinski promet između dve zemlje porastao za više od 40 odsto u prvoj polovini ove godine i premašio 2,7 milijardi dolara.1

Rusija takođe podržava pristupanje Irana kao stalne članice Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS), a memorandum o obavezama Irana prema toj organizaciji biće potpisan na samitu ŠOS u septembru u uzbekistanskom gradu Samarkandu, rekao je on.

Moskva i Teheran već uveliko rade na povezivanju ruskog „Mir“ i iranskog platnog sistema „Shetab“ kako bi se olakšale finansijske transakcije između dve zemlje, dodao je Lavrov.

“U toku su suštinski pregovori na nivou centralnih banaka. Oni su imali sastanak u julu i dogovorili mapu puta koja će nas dovesti do ovog rezultata”, rekao je on.

Amir-Abdolahian je takođe potvrdio da su Rusija i Iran postigli „dobre sporazume” u vezi sa integracijom platnih sistema Mir i Šetab.

Lavrov je takođe izrazio podršku Iranu u vezi sa obnavljanjem „Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije“ (JCPOA), takođe poznatog kao iranski nuklearni sporazum, rekavši da će Rusija uskladiti svoj stav po ovom pitanju u skladu sa Iranom.

Govoreći o obnavljanju JCPOA, Amir-Abdolahian je rekao da su Teheranu potrebne jače garancije da sporazum neće ponovo biti poništen. „Ako možemo da pojačamo postojeći tekst, postizanje sporazuma neće biti daleko od toga“, rekao je on. Potom je pozvao Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da se uzdrži od ispolitizovanih izjava i procena i da u potpunosti ispuni svoje obaveze.  „Za Iran je neprihvatljivo da nakon povratka svih strana u JCPOA ponovo budemo svedoci neosnovanih optužbi IAEA“, naglasio je on.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.presstv.ir/Detail/2022/09/01/688406/Russia-Iran-cooperation-Western-dictates-  

  2. https://www.aa.com.tr/en/world/russia-iran-to-create-cooperation-mechanisms-independent-from-west-lavrov/2673981#  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.