Albanija proterala iranskog ambasadora i prekinula veze sa Iranom 

Foto: EPA

Albanija prekida diplomatske odnose sa Iranom i naredila je iranskim diplomatama i osoblju ambasade da odu u roku od 24 sata nakon istrage o sajbernapadu u julu, izjavio je u sredu premijer Edi Rama.1 

„Vlada je odmah odlučila da prekine diplomatske odnose sa Islamskom Republikom Iran“, rekao je Rama u video izjavi poslanoj medijima. 

„Ovaj ekstremni odgovor… potpuno je proporcionalan težini i riziku sajber napada koji je pretio da parališe javne usluge, izbriše digitalne sisteme i hakuje državne evidencije, ukrade elektronsku komunikaciju vlade na intranetu i izazove haos i nesigurnost u zemlji“, Rama rekao. 

Iz iranske ambasade u Tirani nije bilo reakcije. 

Dve zemlje imaju zategnute odnose od 2014. godine, kada je Albanija prihvatila oko 3.000 članova prognane opozicione grupe Iranske narodne mudžahedinske organizacije, poznate i pod persijskim imenom Mudžahidi-e-Khalk, koji su se nastanili u kampu u blizini Drača. 

Albanija je ranije saopštila da je osujetila brojne planirane napade iranskih agenata na iransku opozicionu grupu. 

„Dubinska istraga nam je pružila neosporne dokaze da je sajber napad na našu zemlju orkestrirala i sponzorisala Islamska Republika Iran kroz angažovanje četiri grupe koje su izvršile agresiju“, rekao je Rama.2  

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.jpost.com/breaking-news/article-716539 

  2. https://www.reuters.com/world/albania-cuts-iran-ties-orders-diplomats-go-after-cyber-attack-pm-says-2022-09-07/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.