Rusija objavila delimičnu mobilizaciju i prelaz na ratnu ekonomiju

Rusija objavila delimičnu mobilizaciju i prelaz na ratnu ekonomiju
ro.today

U današnjem obraćanju naciji, ruski predsednik Vladimir Putin je najavio četiri ključne odluke koje ne samo da će izmeniti lice specijalne vojne operacije u Ukrajini, već će dovesti do tektonskih promena u svetskom poretku.1

Narodna Republika Luganjsk, Donjeck, kao i regioni Zaporožja i Hersona su najavili referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji, kojem je Putin izrazio podršku i naveo da će Rusija biti garantor sigurnosti tokom sprovođenja istog. Referendum je najavljen za 23. do 27. septembra, a sprovešće se elektronski. U slučaju pozitivnog odgovora, ovi regioni ulaze u jurisdikciju ruske države, a to povlači niz pravnih i političkih posledica, kao što je pravo na odbranu svoje teritorije.

Predsednik Putin je najavio delimičnu mobilizaciju koja će uključiti iskusne vojnike i one sa specijalnim znanjem. Mobilisani vojnici će uživati sve privilegije profesionalnih vojnika. Ukaz o mobilizaciji je već potpisan i na snazi je od danas, 21. septembra.

U skladu sa situacijom, predsednik Rusije je naložio Ministarstvu ekonomije da se pređe na režim vojnog razvoja i proizvodnje.  Ovde treba imati u vidu da je nedavno Rusija kupila iransku tehnologiju bespilotnih letelica koje su trenutno u fazi testiranja na bojnom polju, a nezavisni izvori navode da postoji verovatnoća da će fabrike koje proizvode ruske verzije iranskih dronova već počinje sa radom.

U svom govoru, predsednik Putin je naglasio da se Rusija ne suočava samo sa Ukrajinom već sa celim kolektivnim Zapadom, a pre svega Vašingtonom, Londonom i Briselom koji Ukrajinu naoružavaju i obezbeđuju im obaveštajne podatke, a sa ciljem da se Rusija rasparča te da joj se oduzme ekonomski, politički, pa i kulturni suverenitet. On je ocenio da su nuklearne pretnje pojedinih političara nedopustive, kao i spremnost Ukrajine da izazove nuklearno katastrofu bombarovanjem nuklearne centrale u Zaporožju. Podsetio je da i Rusija ima nuklearno oružje modernijeg tipa od Zapada, a izrazio je i spremnost da se upotrebe sva dostupna sredstva za zaštitu sigurnosti i teritorijalne bezbednosti Rusije.

Cilj vojne operacije je oslobođenje celog Donbasa i spašavanje stanovnika od nacističkog terora.


  1. https://ria.ru/20220921/putin-1818328194.html 

Leave a Reply

Your email address will not be published.