Kina zahteva okončanje američke krađe sirijskih resursa

Foto: VCG

Narodna Republika Kina je u izjavi za štampu od 22. septembra pozvala američku vladu da zaustavi pljačku sirijskih naftnih resursa.1 

„Pozivamo Sjedinjene Države da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Sirije, jednostrano ukinu sankcije i okončaju krađu sirijskih nacionalnih resursa“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na brifingu za novinare. 

Poziv koji je uputio azijski gigant dolazi u svetlu ponovljenih vesti da su američke oružane snage transportovale naftu iz provincije Hasakah u vojne baze u Iraku. 

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova otkrilo je da je naftni sektor pretrpeo gubitke od najmanje 107.1 milijardu dolara od početka rata 2011. godine za koji su odgovorne SAD. 

U međuvremenu, Sirija pati od teške energetske krize sa nestancima struje u različitim delovima zemlje. 

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da „ovo nije prvi put da vojska Sjedinjenih Država krade naftu iz Sirije i da izgleda da postaje sve više i više nekontrolisano“. 

Venbin je takođe pozvao američku vladu da istraži tvrdnje sirijskog ministarstva spoljnih poslova i da zemlji nadoknadi bilo kakvu štetu. 

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova istakao je da je američka vojska koristila najmanje 800 tankera samo u avgustu. 

„Do juna 2022. godine, vađenje, šverc i ilegalna transakcija sirijske nafte, gasa i mineralnih resursa od strane američke vojske doneli su procenjene 18.2 milijarde dolara direktnih gubitaka Siriji, što je učinilo humanitarnu katastrofu u Siriji mnogo gorom“, dodao je on u svojoj izjavi. 

Venbin je situaciju u Siriji opisao drugim zemljama kao što su Libija i Avganistan, dodajući da se „prava i životi sirijskog naroda oduzimaju, umesto da budu zaštićeni“. 

Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava (SOHR) sa sedištem u Velikoj Britaniji, američke snage su 3. septembra uspostavile treću vojnu bazu u selu Nakara, samo tri kilometra od Kamišlija u severoistočnoj provinciji Hasakah.2

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.fmprc.gov.cn/eng/xwfw_665399/s2510_665401/2511_665403/202209/t20220921_10769255.html 

  2. https://thecradle.co/Article/News/16040 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.