Iranska nafta za prijateljske zemlje, uključujući i Srbiju

Iranska nafta za prijateljske zemlje, uključujući i Srbiju
www.mfa.ir

“Iran, kao zemlja koja poseduje zbirno najveće rezerve nafte i gasa sveta, spreman je da svoje rezerve stavi na raspolaganje prijateljskim zemljama, u ovom konkretnom slučaju Srbiji. Na svaki upit Srbije, mi ćemo sa zadovoljstvom odgovoriti”, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova za politička pitanja Irana Ali Bagheri.

U poseti Beogradu, na poziv svog srpskog kolege, Ali Bagheri, zamenik ministra spoljnih poslova Irana za politička pitanja, održao je sastanak sa predstavnicima srpskih medija.

Ali Bagheri izjavio je u petak da je glavni cilj njegove zvanične posete Srbiji pripreme posete iranskog ministra spoljnih poslova Beogradu, ali i pripreme posete predsednika Srbije Aleksandru Vučiću Iranu početkom sledeće godine.1

Bageri je rekao da će, na osnovu sporazuma postignutih između dve strane, pravni temelji iransko-srpskih veza dobiti podsticaj potpisivanjem važnih dokumenata o saradnji u političkim, ekonomskim i kulturnim oblastima u bliskoj budućnosti.

Zamenik iranskog ministra spoljnih poslova elaborirao je rezultate svojih pregovora sa srpskim zvaničnicima, rekavši: „Islamska Republika Iran i Srbija nastoje da unaprede međusobnu saradnju u različitim sektorima, s obzirom na njihovu dugogodišnju istoriju odnosa i zajedničke interese.

Bageri je najavio planove za potpisivanje značajnih dokumenata o saradnji u različitim oblastima, uključujući ekonomiju, trgovinu, borbu protiv organizovanog kriminala, zapošljavanje, sportsko-socijalnu zaštitu, higijenu i visoko obrazovanje.

Predviđeno je da ovi dokumenti budu potpisani i razmenjeni između dve strane u okviru planirane agende posete iranskog ministra spoljnih poslova Beogradu i posete predsednika Srbije Teheranu, dodao je on.2

 


  1. http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=752758&fbclid=IwAR3eWwzSZ90JQug-Rg-ZGFCHkWc9l9iqLtzd33IFJG_o7VC8_dZx1tyPdHY  

  2. https://en.mfa.ir/portal/newsview/695853/Iran-deputy-FM-holds-talks-with-media-representatives-in-Serbia-visit  

Leave a Reply

Your email address will not be published.