Kina ubrzava razvoj svoje vojske do standarda svetske klase

Kina ubrzava razvoj svoje vojske do standarda svetske klase
Foto: Jia Fangwen/VCG via Getty Images

Predsednik Si Đinping obećao je da će kineska vojska biti dovedena do „standarda svetske klase“ do 2027. godine, kada obeležava stogodišnjicu. On je to izjavio u svom uvodnom govoru na 20. nacionalnom kongresu Komunističke partije u nedelju.1 

Tokom narednih pet godina, Narodnooslobodilačka armija (PLA) će intenzivirati obuku trupa i poboljšati borbenu spremnost, rekao je Si prisutnima u Velikoj dvorani naroda u Pekingu. 

„Ojačaćemo partijsku izgradnju u narodnim oružanim snagama kako bismo osigurali da se uvek povinuju partijskoj komandi“, rekao je on. 

Prema Siju, u okviru armije biće stvorene institucije za unapređenje političkog rada, jačanje komande, jačanje discipline i borbu protiv korupcije među njenim redovima. 

Imati sposobnu vojsku je strateški zadatak za izgradnju modernog socijalističkog društva u Kini, insistirao je Si, dodajući da je „nacionalna bezbednost temelj nacionalnog preporoda“. 

Međutim, ponovio je da Peking neće tražiti hegemoniju na međunarodnoj sceni, jer zemlja odbija sve oblike politike moći i mešanja u unutrašnje stvari drugih država. Zemlja teži „pozitivnoj interakciji“ sa drugim velikim igračima kako bi postigla miran suživot i stabilnost, rekao je on. 

Kina trenutno ima najveću vojsku na svetu po ljudstvu, sa više od 2 miliona aktivnih vojnika, mornara i vazduhoplovaca. Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira takođe je u svom istraživanju za 2020. godinu rangirao zemlju kao drugog najvećeg prodavca oružja na svetu, posle SAD.2 


  1. https://www.reuters.com/world/china/china-will-accelerate-building-world-class-military-strong-strategic-deterrent-2022-10-16/ 

  2. https://www.rt.com/news/564753-china-military-xi-congress/ 

Leave a Reply

Your email address will not be published.