Moldavija: Anti-NATO protesti prerasli u socijalne nemire!

Foto: Vladislav Culiomza/Reuters

U Moldaviji su u septembru održani anti-NATO protesti sa preko 90.000 učesnika, nakon čega su demonstranti nastavili da se okupljaju svaki naredni vikend, proširujući listu zahteva na socijalna pitanja.1

Proevropske moldavske vlasti aplicirale su za prijem u EU i NATO, a sada je predsednica Maja Sandu pod velikim pritiskom od strane demonstranata koji zahtevaju da se evrointegracije obustave, prekine saradnja sa NATO i postigne sporazum sa Moskvom o jeftinijoj ceni gasa.

Godišnja inflacija u Moldaviji iznosi 33.9%, i prema rečima Sandu prosečna porodica izdvaja 75% prihoda na račune za struju i gas.2 Sada demonstranti zahtevaju da se socijalno ugroženi građani zaštite.

Prethodnog vikenda demonstranti su postavili šatore ispred zgrade vlade u Kišnjevu, sa namerom da prošire demonstracije i na radne dane.

Demonstracije organizuju blok komunista i socijalista, zajedno sa partijom Šor.3 Sjedinjene države su sankcionisale pojedine organizatore, optužujući ih za „korupciju i širenje malignog ruskog uticaja“.4

Uticaj SAD, Britanije, Nemačke i EU na moldavsku politiku postaje sve veći. Američki ambasador u Kišnjevu saopštio je da Vašington pomaže moldavskoj vladi da reformiše pravosudni sistem, a Nemačka je najavila isporuku dronova i druge vojne opreme.

Sa druge strane, Rusija je najavila da će smanjiti isporuke gasa Kišnjevu za polovinu, počevši od sredine novembra, što će neminovno dovesti do još veće krize.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://english.almayadeen.net/news/politics/over-50000-people-take-part-in-anti-government-protests-in-m  

  2. https://www.euractiv.com/section/enlargement/news/moldova-facing-dark-winter-as-energy-crisis-bites/  

  3. https://english.almayadeen.net/news/politics/over-90000-protesters-protest-against-govt-in-chisinau—org  

  4. https://www.politika.rs/sr/clanak/523862/Sta-Amerikanci-rade-u-Moldaviji-Ukrajina-iza-leda-dobija-jos-jednu-neprijateljsku-drzavu  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.