Kurti podneo zahtev za ulazak Kosova* u EU, nakon toga sledi ulazak u NATO!

Foto: EPA / Valdrin Xhemaj

Lažna država Kosovo je 15. decembra formalno aplicirala za punopravno članstvo u Evropsku uniju (EU).1

U Pragu, domaćinu predsedavanja EU, premijer Kosova* Aljbin Kurti predao je zahtev za članstvo Prištine češkom ministru za evropska pitanja, Mikulašu Beku.

Kurti je ocenio da je reč o istorijskom danu za Kosovo*, ali i velikom danu za evropsku demokratiju.

“Pismo koje nosim sadrži nade i snove naših građanina. Govori o našim težnjama da se pridružimo EU sa kojom delimo zajedničke vrednosti i ideje”, izjavio je Kurti.

Češki ministar Bek je potvrdio da će Kosovo* u narednim koracima imati podršku njegove države. “Verujemo da je naša zajednička budućnost jedini način da rešimo i probleme u regionu”, poručio je Bek.

“Kosovo je danas potvrdilo svoju odlučnost ka evropskom putu. Nemačka je nepokolebljivi zagovornik evropske perspektive Kosova i nastaviće da podržava vaše nastojanje da postanete deo naše zajednice.” izjavio je nemački “ambasador” u lažnoj državi Kosovo Jorn Rode.

Albanski političari na Kosovu* su 14. decembra potpisali dokument sa zahtevom za članstvo i trenutak ocenili “istorijskim”.

Za razliku od ostalih stvarnih zemalja regiona, kosovski slučaj je specifičan, i već ga u Briselu opisuju kao “sui generis”, budući da za članstvo aplicira zemlja koju ima potvrđenu evropsku perspektivu, a koju ne smatraju svi u EU državom. Od 27 država članica EU, njih pet još ne priznaje nezavisnost Kosova. Države koje nisu priznale Kosovo su: Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero je u pisanoj izjavi medijima naglasila da Kosovo* ima jasnu evropsku perspektivu i da EU podržava Kosovo na putu ka EU, počevši od implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Kada su u pitanju prijave za članstvo, procedure za podnošenje zahteva su propisane Ugovorom o EU”, naglasila je Pisonero. Član 49 Ugovora EU kaže da “svaka evropska država”, koja poštuje ove vrednosti i posvećena je njihovom promovisanju, može da se prijavi za članstvo u Uniji.

Pored toga, Kurti je naveo da će “aplikacija za članstvo u NATO biti lakše, jer postoje samo četiri države koje ne priznaju Kosovo, za razliku od EU gde je pet država”.

„Nakon apliciranja u Savet Evrope i nakon apliciranja za članstvo u EU, napravićemo i sledeći korak u vezi sa NATO-om, gde smo možda u prednosti, jer u Alijansi imamo četiri države koje ne priznaju, za razliku od Evropske unije gde imamo pet“, rekao je Kurti. Kosovski premijer je naveo nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da su i “pet država EU koje nisu priznale Kosovo bile saglasne”. “Ne verujem da će manjina država članica koje ne priznaju nezavisnost Kosova biti protiv da budemo u evropskoj porodici”, rekao je Kurti.2 

Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.slobodnaevropa.org/a/kosovo-evropska-unija-clanstvo/32176867.html  

  2. https://www.kosovo-online.com/vesti/politika/kurti-iz-praga-posle-saveta-evrope-i-eu-podnecemo-zahtev-i-za-ulazak-u-nato-15-12  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.