Zimbabve zabranjuje izvoz litijuma: Želimo proizvodnju u svojoj zemlji!

Zimbabve zabranjuje izvoz litijuma: Želimo proizvodnju u svojoj zemlji!
Foto: Twitter 

Vlasti u Zimbabveu zabranile su izvoz sirovog litijuma iz svojih rudnika kako bi sprečile gubitak i odliv milijardi dolara prihoda od stranih kompanija.1 

Ministarstvo rudarstva i razvoja rudarstva objavilo je 20. decembra uredbu u skladu sa Zakonom o kontroli izvoza osnovnih minerala koji nastoji da osigura da Zimbabve postanje ekonomija sa srednjim i višim prihodima.

“Nikakva ruda koja sadrži litijum, ili bilo koji neefikasni litijum, neće se izvoziti iz Zimbabvea u drugu zemlju osim pod pisanom dozvolom ministra“, kaže ministar rudarstva Vinston Čitando u uredbi.

“Mi ne možemo kao zemlja nastaviti samo da izvozimo primarna dobra, kao što su sirovine i ruda. Naši ljudi moraju u potpunosti uživati u kretanju uzlaznim lancem vrednosti” izjavio je predsednik Mnangagva u okviru plana da Zimbabve pređe sa prostog izvoznika resursa na proizvođača dobara. 

Vlada kaže da gubi 1,8 milijardi dolara prihoda od minerala zbog krijumčarenja i eksternalizacije u Južnu Afriku i Ujedinjene Arapske Emirate. Uz kontinuiranu veliku međunarodnu potražnju, predviđa se da će Zimbabve postati jedan od najvećih svetskih izvoznika litijuma, a vlada se nada da će zadovoljiti 20% ukupne svetske potražnje za litijumom kada u potpunosti iskoristi svoje poznate resurse litijuma. Izvoz minerala čini oko 60% izvoznih prihoda Zimbabvea, dok rudarski sektor doprinosi 16% njegovom BDP-u, prema izveštaju o rudarstvu Londonske škole ekonomije za 2021. godinu.

Međutim, prema rečima zamenika ministra rudarstva Polite Kambamura, rudarske kompanije koje grade postrojenja za preradu biće isključene iz direktive. „Ako nastavimo da izvozimo sirovi litijum, nećemo stići nigde. Želimo da vidimo kako se litijumske baterije proizvode u zemlji. Uradili smo ovo u dobroj nameri za rast industrije.”2 

Zimbabve ima najveća nalazišta litijuma u ​​Africi. Rudnik Bikita, koji se nalazi 308 km južno od glavnog grada Hararea, ima najveće rudnike litijuma u ​​zemlji sa rezervama od 10,8 miliona tona rude litijuma. „Očekuje se da će litijumski rudnik Arcadia dostići godišnju proizvodnju od 2,5 miliona tona litijumske rude nakon što se rudnik postavi, što bi otprilike iznosilo 3 milijarde dolara u izvozu“, kaže se u istraživanju. U 2015. godini procenjeno je da je Zimbabve izgubio 12 milijardi dolara ilegalnom trgovinom u kojoj su učestvovale multinacionalne kompanije iz bogatih zemalja u rudarskom sektoru. Takva sredstva su dovoljna da se otplati njen spoljni dug od 13,7 milijardi dolara. Zapadne kompanije su optužene da eksploatišu afričke rudnike litijuma i ostavljaju zemlje siromašnijim samo da bi se vratile i prodale im prerađene minerale u obliku pametnih telefona, baterija za automobile i druge elektronike.

 


  1. https://www.reuters.com/world/africa/zimbabwe-bans-raw-lithium-exports-curb-artisanal-mining-2022-12-21/  

  2. https://www.herald.co.zw/export-of-raw-lithium-banned/  

Leave a Reply

Your email address will not be published.