Maduro: Moramo se osloboditi starog rentijerskog kapitalističkog modela!


Foto: YURI CORTEZ/AFP

Ističući ekonomski oporavak Venecuele u 2022. godini, predsednik Nikolas Maduro je izjavio da je Venecuela više od 100 godina uvozila „praktično 80-85% svega što se konzumira, a danas proizvodi 94% hrane koja ide u venecuelanske domove”.1 

Tokom intervjua izveštavajući o početku nove godine, Maduro je istakao napore naroda i vlade da se suoče sa preko 900 jednostranih prinudnih mera koje sprovodi Vlada SAD-a i njeni saveznici.

„Uvedene su kriminalne sankcije protiv čitavog venecuelanskog društva, protiv privrede, protiv proizvodnog aparata, protiv naftne industrije. Da zemlja sa 56 milijardi dolara BDP-a za godinu dana padne na 700 miliona dolara je katastrofa. Međutim, zahvaljujući socijalnoj politici revolucije, društvenim misijama revolucije, mogli smo da izdržimo razorni uticaj sankcija, progona i ovog rata. To su bile ekonomske rakete, rakete lansirane protiv cele privrede, protiv celog društva…“, rekao je Maduro.

Maduro je istakao da je to „najveća šteta koja se može učiniti privredi koja je izašla iz nerazvijenosti“, posebno ako je „podvrgnuta imperijalističkom maltretiranju i progonu“.

Predsednik Venecuele je takođe ukazao na važnost nastavka izgradnje ekonomskog modela nezavisnog od prihoda od nafte, uprkos ukidanju blokade protiv Venecuele. Zatim je naglasio da je to „put kojim moramo da idemo. To je put kojim smo krenuli u svim ekonomskim sektorima, svim političkim sektorima, u celoj Venecueli.”

„Naš put ne može biti povratak zavisnosti od nafte. Naš put mora biti da se definitivno oslobodimo zavisnosti od nafte, da se oslobodimo starog rentijerskog kapitalističkog modela koji zavisi od nafte“, rekao je Maduro na pitanje o važnosti „diverzifikacije venecuelanske ekonomije“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://mronline.org/2023/01/09/venezuela-produces-94-of-its-own-food-in-2022-after-importing-80-for-over-100-years/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.