Makron: Ne tražim oproštaj zbog francuske kolonizacije Alžira!

Foto: reuters

Francuski predsednik Emanuel Makron ne namerava da „traži oproštaj“ zbog kolonizacije Alžira od strane njegove zemlje i njene uloge u ratu za nezavisnost, rekao je u intervjuu objavljenom u izvesnom francuskom nedeljniku.

Sa druge strane dok je bio predsednički kandidat, Makron je opisivao francusku kolonizaciju kao „zločin protiv čovečnosti“, prekinuvši tradiciju pažljivog izražavanja na tu temu od strane francuskih političara i lidera.Njegova izjava izazvala je talas u Francuskoj, a u Alžiru pobudila nadu da će približiti dve zemlje pomirenju.

Međutim, nakon izbora, francuski predsednik je “ublažio” svoje izjave. Iako je osudio ubistvo desetina Alžiraca od strane francuske policije tokom protesta u Parizu šezdesetih godina on se 2021. godine uzdržao od izvinjenja za kolonijalnu prošlost Francuske. „Govoriti o Alžiru je potencijalno opasno, ali neophodno“, rekao je Makron u intervjuu.

„Teško je jer je to intimna tema za svaku [zemlju]” što je stvorilo „70 godina traume”, dodao je. „Osporili smo sebi pravo da pominjemo ovo doba. Čitava generacija francuskih političara je doprinela propustu i izgradila se oko toga“, priznao je francuski predsednik. Ipak, „nije na predsedniku republike da daje procenu kolonijalizma“, rekao je Makron.1

Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.politico.eu/article/emmanuel-macron-france-will-not-ask-algeria-for-forgiveness-over-colonisation/amp/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.