Iran renovira najveći kompleks rafinerija u Venecueli

Državne kompanije iz Irana i Venecuele počeće u narednim nedeljama rekonstrukciju najvećeg rafinerskog kompleksa u Venecueli kako bi obnovile svoje kapacitete za preradu sirove nafte.

Napori državne naftne kompanije Petroleos de Venecuela (PDVSA) i državne Nacionalne iranske kompanije za preradu i distribuciju nafte (NIORDC) da povećaju proizvodnju goriva u Centru za preradu u Paragvani označavaju korak ka okončanju oslanjanja Venecuele na američku tehnologiju rafinerije.

Venecuela, koja ima najveće svetske rezerve sirove nafte, poslednjih godina se bori da proizvede dovoljno benzina i dizela zbog zastoja u rafinerijama, nedostatka delova i investicija zbog američkih sankcija koje stvaraju prepreke za uvoz. Dugi redovi na benzinskim pumpama uobičajeni su od 2020. godine.

Jedinica NIORDC-a potpisala je u maju ugovor sa PDVSA vredan 110 miliona evra za popravku najmanje rafinerije u Venecueli, El Palito od 146.000 barela dnevno, projekat koji je trenutno u toku.

Očekuje se da će kompanije u narednim nedeljama potpisati ugovor vredan 460 miliona evra za renoviranje kompleksa rafinerije Paragvana kapaciteta od 955.000 bara dnevno.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Abdolahijan doputovao je u petak u Karakas i sastao se sa ministrom za naftu Venecuele, navodi se na Tviteru iz iranske ambasade u Karakasu i venecuelanskog ministarstva nafte.

Projekat rekonstrukcije Paraguane omogućiće NIORDC-u da angažuje izvođače i angažuje radove na popravci pet od devet destilacionih jedinica kompleksa, koje obavljaju primarnu rafinaciju sirove nafte, rekli su četvorica ljudi. Iran će biti zadužen za nabavku delova, ugradnju i inspekciju pre nego što se rad rafinerije vrati PDVSA.

Planirani remont jedinice za destilaciju kombinovaće kineske i iranske delove i opremu u rafinerijama prvobitno izgrađenim američkom tehnologijom, rekli su izvori. Integracija novih i starih komponenti neće biti laka, dodaju.

Iranski tehničari su pregledali rafinerije u Venecueli nekoliko puta tokom prošle godine kako bi se pripremili za dolazak najmanje 400 iranskih radnika koji će raditi zajedno sa između 1.000 i 1.500 lokalnog osoblja i izvođača.

Ako rekonstrukcija uspe, još veći remont bi mogao uslediti 2024. i 2025. godine, prema izvorima.

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.