Krah zapadnih sankcija, ruski nuklearni sektor za 20% povećao izvoz!

 

ERIC FEFERBERG/AFP/Getty Images

Izvoz ruskih kompanija iz sektora nuklearne energije porastao je 20% u odnosu na 2021. uprkos sankcijama koje su uvele zapadne zemlje.

Zapadni analitičari prognozirali su kolaps ruskog nuklearnog sektora jer se on u poslednjih 20 godina počeo mnogo više oslanjati na lance snabdevanja iz inostranstva.

Realnost je demantovala ove prognoze, Rusija se pokazala kao preveliki zalogaj. Ruske kompanije zauzele su veoma snažne pozicije na tržištima van Evrope i Severne Amerike. U prethodnih par godina Rosatom je potpisao niz ugovora u Kini, Iranu, Egiptu, Indiji, Turskoj i Južnoj Africi.  

Zapadne zemlje još uvek se ne usuđuju da direkto uvedu sankcije na ruski uranijum. Nuklearne elektrane na zapadu uvoze ruski uranijum tokom cele 2022. godine. Procena zapadnih vlada je da njihove nuklearne elektrane ne bi mogle da funkcionišu ukoliko bi bile uvedene sankcije Rusiji.1

 

Liked it? Take a second to support Miroslav Bašurić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.bloomberg.com/news/features/2023-02-14/russia-s-grip-on-nuclear-power-trade-is-only-getting-stronger?srnd=premium-europe&leadSource=uverify%20wall 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.