Nuklearna elektrana u SAD ispustila 1500 tona radioaktivne vode

Foto: ABC

Regulatorni organi Minesote rekli su u četvrtak da prate čišćenje 400.000 galona iscurele radioaktivne vode iz nuklearne elektrane „Xcel Energy’s Monticello“. Kompanija tvrdi da nema opasnosti za lokalnu zajednicu.

„Kompanija preduzela brze mere da obuzda curenje na lokaciju postrojenja, što ne predstavlja nikakav rizik po zdravlje i bezbednost lokalne zajednice ili životne sredine“, navodi se u saopštenju komunalnog preduzeća sa sedištem u Mineapolisu.

Dok je kompanija prijavila curenje radioaktivne vode državnim i saveznim vlastima još krajem novembra, izlivanje nije javno objavljeno pre četvrtka. Državni zvaničnici su rekli da su čekali da dobiju više informacija pre nego što to iznesu u javnost.

„Znali smo da postoji prisustvo tricijuma u ​​jednoj bušotini za praćenje, međutim kompanija još nije identifikovala izvor curenja i njegovu lokaciju“, rekao je portparol Agencije za kontrolu zagađenja Minesote Majkl Raferti.

„Sada kada imamo sve informacije o tome gde je došlo do curenja, koliko je ispušteno u podzemne vode i da je kontaminirana podzemna voda pomerila se dalje od prvobitne lokacije, delimo ove informacije“, rekao je on, dodajući ostatke vode koji se nalaze na imanju nuklearne elektrane. i ne predstavlja neposredan rizik za javno zdravlje.

Na pitanje zašto kompanija nije ranije obavestila javnost, kompanija je rekla: „Razumemo važnost brzog informisanja zajednica ako situacija predstavlja neposrednu pretnju po zdravlje i bezbednost. U ovom slučaju takve pretnje nije bilo.” Kompanija je saopštila da se fokusirala na istragu situacije, zadržavanje pogođene vode i pronalaženje sledećih koraka.1

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.nbcnews.com/news/us-news/nuclear-power-plant-leaks-400000-gallons-radioactive-water-rcna75406?fbclid=IwAR0kWmF3dJtVh0mE2izLsqPgDIqUV9IJKGPwm1Y3EH_kz2s9WsMhB54UgGY  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.