Napad raketama i dronovima na američke baze u okupiranim delovima Sirije

Napad raketama i dronovima na američke baze u okupiranim delovima Sirije
Foto: Delil Souleiman/AFP via Getty Images

Od četvrtka traje međusobno bombardovanje između proiranskih snaga i američke vojske u okupiranim delovima Sirije.

U četvrtak je jedan američki najamnik ubijen, a pet pripadnika američke vojske ranjeno kada je iranski dron pogodio američku bazu u okupiranom delu Sirije.

Nakon tog inicijalnog napada, ministar odbrane Lojd Ostin je u saopštenju naveo da su snage američke Centralne komande uzvratile “preciznim vazdušnim napadima” na objekte u istočnoj Siriji koje koriste grupe povezane sa iranskom Revolucionarnom gardom. Ministarstvo odbrane saopštilo je da je obaveštajna zajednica utvrdila da je bespilotna letelica korišćena u napadu u četvrtak bila iranskog porekla.

Američki zvaničnik rekao je za CBS da su u petak bila još tri napada na američke vojne baze u Siriji nakon američkih vazdušnih napada. U jednom od ta tri napada dronom i raketama ranjen je još jedan pripadnik američke vojske, rekao je zvaničnik.

Postoje izveštaji da su noćas praktično sve američke baze duž reke Eufrat u Siriji raketirane.

Predsednik Bajden je izrazio saučešće porodicama Amerikanaca tokom posete Kanadi u petak i rekao da SAD neće oklevati da uzvrate na iransku agresiju.

„Sinoć su američke vojne snage izvele seriju vojnih udara u Siriji, ciljajući na one koji su odgovorni za napade na naše osoblje. Moje srce i najdublje saučešće porodici Amerikanca kojeg smo izgubili, i želim brz oporavak onima koji su ranjeni“, rekao je predsednik. „SAD ne traže sukob sa Iranom, ali budite spremni da delujemo snažno da zaštitimo svoj narod.1

General američke vojske Majkl “Erik” Kurila, šef Centralne komande američke vojske, upozorio je da bi američke snage mogle da izvrše dodatne udare ako bude potrebno. „Postavljeni smo za skalabilne opcije suočeni sa bilo kakvim dodatnim iranskim napadima“, naveo je Kurila u saopštenju.

Svedočeći Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma u četvrtak, Kurila je rekao da je iranska flota dronova postala „najveća i najsposobnija snaga bespilotnih letelica u regionu“, navodi Rojters.

Američke snage ušle su u Siriju 2015. godine, podržavajući savezničke snage u njihovoj borbi protiv terorističke grupe ISIS. Međutim, SAD i dalje održavaju bazu u blizini Hasake na severoistoku Sirije, gde se u četvrtak dogodio napad dronom. U Siriji ima otprilike 900 američkih vojnika, a još više izvođača radova.

Rat u Siriji je počeo protestima Arapskog proleća 2011. koji su uzburkali širi Bliski istok i srušili vlade u Egiptu, Libiji, Tunisu i Jemenu. Kasnije se to pretvorilo u regionalni posrednički sukob u kojem su Rusija i Iran podržale Asada. Ujedinjene nacije procenjuju da je u ratu ubijeno preko 300.000 civila. Te brojke ne uključuju vojnike i pobunjenike poginule u sukobu; veruje se da se njihov broj kreće u desetinama hiljada.2


  1. https://www.aljazeera.com/news/2023/3/24/us-says-air-strikes-hit-syria-targets-after-deadly-drone-attack  

  2. https://www.cbsnews.com/news/syria-airstrike-us-contractor-killed-iran-drone-attack-joe-biden-lloyd-austin/  

Leave a Reply

Your email address will not be published.