Kina je srećna što su države Arapske lige krenule putem arapskog jedinstva

Foto: VCG

Kina je srećna što arapske zemlje preduzimaju nove korake na putu jedinstva i samorazvoja uz nova dostignuća, rekao je kineski predsednik Ši Đinping u pismu čestitke upućenom Samitu Arapske lige.

Ši je takođe izrazio priznanje Saudijskoj Arabiji, rekavši da je kao važna sila u multipolarnom svetu dala pozitivan doprinos jačanju solidarnosti i koordinacije među arapskim zemljama i održavanju mira i stabilnosti na Bliskom istoku.

Samitu u petak prisustvovao je sirijski predsednik Bašar al-Asad, koji je prisustvovao prvi put posle 12 godina. To označava zvanični povratak Sirije u 22-člani blok usred talasa pomirenja, uz pomoć kineskog posredovanja.

Povratak Sirije pokazuje da će arapski svet izaći iz podela i stvoriti novi put da nastavi nezavisnu diplomatiju kroz miroljubive pristupe, rekli su kineski posmatrači. Politika SAD samo nastoji da zadrži svoj hegemonistički status i šteti miru, razvojnim pravima i interesima zemalja na Bliskom istoku i neće biti održiva usred novih solidarnosti i samorazvoja među arapskim zemljama, naveli su.

Prisustvo sirijskog predsednika na Samitu Arapske lige po prvi put posle više od deset godina odražava povratak Sirije u arapski svet posle više od decenije izolacije u regionu, rekao je Liu Zhongmin, profesor Bliskog istoka. Institut za studije Šangajskog univerziteta za međunarodne studije.

Arapska liga suspendovala je članstvo Sirije, jednog od njenih osnivača, nakon što je izbila sirijska kriza 2011. Arapska liga je 7. maja održala sastanak i objavila sporazum o vraćanju Sirije u blok.

Kina je spremna da radi sa arapskim državama kako bi nastavila duh kinesko-arapskog prijateljstva, implementirala rezultate prvog kinesko-arapskog samita održanog u decembru prošle godine, izgradila strateško partnerstvo na višem nivou i napisala novo poglavlje u Kini. Arapsko prijateljstvo, naveo je Si u svom pismu.

Povratak Sirije u Arapsku ligu takođe pokazuje da će arapski svet izaći iz podela, unutrašnjih sukoba i sukoba, iako izazovi i dalje ostaju, primetio je Liu, dodajući da su arapske zemlje u regionu dužne da učestvuju u obnovi i ekonomskom razvoju Sirije nakon njenog povratka u Arapsku ligu.

Potez Arapske lige da obnovi članstvo Sirije doveo je do prigovora SAD i drugih zapadnih zemalja. „Konsultovali smo se sa našim partnerima o njihovim planovima i jasno stavljali do znanja da nećemo normalizovati odnose sa Assadovim režimom i da naše sankcije ostaju na punoj snazi“, rekla je ranije portparol Bele kuće Karin Žan Pjer.1

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.globaltimes.cn/page/202305/1291034.shtml  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.