Sjedinjene Države frustrirane meksičkim socijalnim programom

Sjedinjene Države frustrirane meksičkim socijalnim programom
Foto: Hector Vivas/Getty Images

Vlada Sjedinjenih Država je frustrirana što meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador daje prioritet socijalnim programima u korist svog naroda u odnosu na rešavanje pitanja koja su važna za SAD, navodi se u izvodu iz visoko poverljivog obaveštajnog dokumenta. Deo poverljivih obaveštajnih zapisa koji su procureli na Discord-u ranije ove godine, naglašavaju rastuće nezadovoljstvo američkih zvaničnika prema meksičkom predsedniku, koji je značajno ograničio ulogu američkih agencija za sprovođenje zakona u ratu protiv trgovine narkoticima.

„Savezni budžet predsednika Lopeza Obradora za 2023. daje prioritet socijalnoj potrošnji i infrastrukturnim projektima, a ne investicijama potrebnim za rešavanje bilateralnih pitanja sa SAD kao što su migracija, bezbednost i trgovina“, navodi se u dokumentu iz Kancelarije direktora Nacionalna obaveštajna služba. „Oskudno ulaganje Lopeza Obradora u organizacije vezane za migraciju, bezbednost i trgovinu verovatno će potkopati sposobnost Meksika da ispuni obaveze i da zaustavi priliv migranata i narkotika u SAD.

Tokom svog mandata, Lopez Obrador je ukinuo veći deo bezbednosne saradnje između SAD i Meksika, postavljajući stroga ograničenja na Agenciju za borbu protiv narkotika i druge američke agencije za sprovođenje zakona koje rade u Meksiku. Ipak, meksički predsednik je nastavio delom da sarađuje sa SAD po pitanju migracija.

„Izgleda malo naivno“, rekao je Perez Rikart iz očigledne frustracije direktora Nacionalne obaveštajne službe zbog pristupa Meksika migraciji. „Meksiko velikim delom obavlja prljav posao SAD u pogledu migracija.

Meksički predsednik je preuzeo dužnost 2018. godine ubedljivom pobedom, nazvavši svoj politički projekat „Četvrtom transformacijom“, referencom na tri velika skoka u istoriji Meksika: nezavisnost od Španije, reformu (rat sredinom 1800-ih između konzervativaca i liberala) i Meksička revolucija. Njegov izbor je bio dobrodošla promena za mnoge Meksikance, koji su se umorili od višedecenijske vladavine dve stranke centra i desnice.

Od tada, njegov odnos sa Sjedinjenim Državama je turbulentan i pun kontradikcija. Lopez Obrador je proveo proteklih pet godina “hodajući po ivici”, morao je da uravnoteži interese SAD, meksičke poslovne klase i svoje biračke baze, dajući ustupke svima. Podrška Lopezu Obradoru među Meksikancima je i dalje relativno visoka, sa rejtingom od 65 odsto, najverovatnije zbog programa socijalne zaštite koje je uveo. Vlada Lopeza Obradora povećala je minimalnu platu i obezbedila pomoć u novcu i hrani starijim Meksikancima, kao i stipendije za studente širom zemlje.

Vlada Lopeza Obradora takođe je stavila veliki naglasak na infrastrukturne i razvojne projekte u Meksiku. Projekti uključuju novi međunarodni aerodrom i železnicu koja će povezivati Tihi i Atlantski okean, koja nastoji da konkuriše Panamskom kanalu. Još jedan veliki projekat, nazvan Maja voz, privodi se kraju. Kontroverzni projekat, koji nastoji da prođe kroz poluostrvo Jukatan, naišao je na gnev kako levičarskih tako i desničarskih kritičara zbog štete po životnu sredinu. 1

 

 

 


  1. https://theintercept.com/2023/05/26/mexico-us-government-social-spending-infrastructure/?fbclid=IwAR2pYT3SfYRwao9UnrUunxHopYdXvFXylQpWPNvzl6l7LiM_8fFYUzOGVeg  

Leave a Reply

Your email address will not be published.