BRIKS zadaje novi udarac dolaru: 30% kredita u lokalnim valutama!

Foto: geopoliticaleconomy . com

Novi predsednik BRIKS banke otkrio je da blok koji predvodi globalni jug napreduje ka dedolarizaciji, postepeno se udaljavajući od upotrebe američkog dolara.1 

Nova razvojna banka planira da skoro jednu trećinu (30%) svojih kredita da u lokalnim valutama članica finansijske institucije.

Dilma Rusev, bivša predsednica Brazila, preuzela je vođstvo kineske Nove razvojne banke (NDB) ovog marta.NDB je 2014. godine stvorio BRIKS blok Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, kao globalno orijentisanu alternativu Svetskoj banci kojom dominiraju SAD, a koja je ozloglašena po nametanju neoliberalnih ekonomskih reformi osiromašenim zemljama koji ometaju njihov razvoj.

U intervjuu za glavnu kinesku medijsku kuću CGTN 14. aprila, Rusev je objasnila: „Neophodno je pronaći načine da se izbegne devizni rizik i druga pitanja, kao što je zavisnost od jedne valute, kao što je američki dolar“.

„Dobra vest je da vidimo mnoge zemlje koje biraju da trguju koristeći sopstvene valute. Kina i Brazil, na primer, pristaju na razmenu sa juanom i brazilskim realom“, rekla je ona.2 

„U NDB-u smo se tome obavezali u našoj strategiji. Za period od 2022. do 2026. NDB mora da pozajmi 30% u lokalnim valutama”, dodala je Rusev.

„To će biti izuzetno važno da pomognemo našim zemljama da izbegnu kursne rizike i nedostatke u finansijama koji ometaju dugoročna ulaganja“, naglasila je nova predsednica NDB.

NDB-a ne uključuje samo osnivače BRIKS-a, već i Bangladeš, UAE i Egipat. Urugvaj je takođe u procesu pridruživanja, a mnoge druge zemlje su izrazile interesovanje.Argentina, Iran i Alžir su formalno podneli zahtev za pridruživanje proširenom bloku BRIKS+, a prema rečima ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, druge zainteresovane zemlje „uključuju Egipat, Tursku, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Indoneziju, Argentinu , Meksiko i niz afričkih nacija”.

Južnoafrički ministar spoljnih poslova Naledi Pandor otkrio je u januaru da BRIKS planira da „razvije pravedniji sistem monetarne razmene” kako bi oslabio „dominaciju dolara”.

„Sistemi koji su trenutno na snazi imaju tendenciju da privileguju veoma bogate zemlje i imaju tendenciju da budu zaista izazov za zemlje, kao što smo mi, koje moraju da vrše plaćanja u dolarima, što košta mnogo više u odnosu na naše različite valute“, rekao je on.

„Tako da mislim da se mora razviti pravedniji sistem i to je nešto o čemu razgovaramo sa ministrima BRIKS-a u raspravama o ekonomskom sektoru“, dodao je Pandor.

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://geopoliticaleconomy.com/2023/04/15/brics-bank-dollar-local-currencies-dilma/  

  2. https://portside.org/2023-04-20/brics-bank-de-dollarizing-promises-30-loans-local-currencies-new-chief-dilma-rousseff  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.