Domorodačko stanovništvo u znak protesta napalo tankere u Amazonu

Grupa domorodačkih demonstranata u zabačenom regionu Amazona u Peruu napala je dva naftna tankera pomoću molotovljevih koktela. Napad je izveden zbog  promena u vladinim programima socijalne pomoći i zagađenja koje naftne kompanije pričinjavaju u toj regiji.

Desetak članova posade sa oba tankera, od kojih je jedan imao i 40.000 barela sirove nafte, zarobili su su napadači, navodi se u saopštenju kanadske nagtne kompanije “PetroTal”.

“PetroTal” optužio je demonstrante povezane sa domorodačkim udruženjem “Aidecobap” da su blokirali pritoku Amazona sprečavajući prolazak dva tankera, od kojih je jedan bio prazan, dok su ih napali iz čamaca kompljima i molotovljevim koktelima.

Karlos Maldonado, menadžer socijalnog programa PetroTala, rekao je lokalnoj televiziji da su demonstranti koji su se ukrcali na tanker natovaren naftom naterali posadu da ga odveze u grad poznat kao “7 de Julio”, gde se i dalje trenutno nalazi.

“PetroTal” je i ranije imao slučajeve napada od strane starosedelačkih grupa, od kojih mnogi zahtevaju više koristi od eksploatacije nafte i žale se na izlivanje nafte koje zagađuje područje.1

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.reuters.com/world/americas/two-oil-tankers-attacked-by-indigenous-protesters-perus-amazon-petrotal-2023-06-07/?fbclid=IwAR2a4kNHO1jM6h6CjMx2x0Sx6kr4rogRERxl0J6NyhBnRDWSqss3PLPJSWE  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.