Iran i Venecuela jačaju savezništvo!

Foto: teheran times

U ponedeljak predsednik Irana Raisi je krenuo u obilazak tri latinoameričke zemlje – Venecuele, Nikaragve i Kube.1 

Nakon ceremonijalnog prijema, predsednik Raisi i njegov venecuelanski kolega Nikolas Maduro održali su sastanak na kojem su razgovarali o načinima za jačanje bilateralne saradnje.

Raisi je na sastanku opisao odnose između dve zemlje kao „strateške“.

„Uprkos ekspanziji odnosa Irana i Venecuele poslednjih godina, različiti međusobni kapaciteti zahtevaju da se sporazumi dve zemlje što brže implementiraju i da se odnosi između njih podignu na više nivoe“, rekao je Raisi.

„Iranska nacija je stekla dragocena iskustva i dostignuća u oblasti nauke i tehnologije suprotstavljajući se sistemu dominacije SAD i prevazilaženjem sankcija, koje se mogu podeliti sa Venecuelom“, rekao je Raisi.Iranski predsednik se dotakao i novog svetskog poretka u nastajanju, rekavši da takav razvoj događaja može da koristi Iranu i Venecueli. Navodeći da se u svetu formira novi sistem, Raisi je rekao da će budućnost ovog razvoja biti od koristi zemljama koje traže slobodu i nezavisnim zemljama sveta.

Maduro je takođe pozdravio novi svetski poredak u nastajanju. „U novom svetu koji se formira, imperijalizam pada i zemlje koje su se oduprle aroganciji arogantnih su na ivici pobede“, rekao je on.Ističući neophodnost uspostavljanja direktne vazdušne linije između dve zemlje i jačanja brodskih linija kako bi se povećala trgovina između Irana i Venecuele, Maduro je rekao: „Dve zemlje imaju dobre kapacitete za saradnju u oblastima turizma, poljoprivrede i stočarstva.

U susretu visokih delegacija Irana i Venecuele, predsednici dve zemlje nazvali su mučenika Hadža Kasema Sulejmanija i pokojnog venecuelanskog političara Simona Bolivara kao heroje borbe protiv dominacije i imperijalizma.

Maduro je pohvalio generala Sulejmanija. „Uvek se sećam generala Sulejmanija i odajem mu počast. 2018. godine pokrenut je brutalni [sajber] napad iz Amerike na našu energetsku infrastrukturu. On je uputio tim da istraži sajber napad i mnogo nam je pomogao. Mnogi ne znaju za to“, rekao je Maduro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.al-monitor.com/originals/2023/06/irans-raisi-hails-new-world-order-meeting-maduro-venezuela  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.