Nikaragva poziva SAD da plate istorijski dug!

Foto: geopolitical economy

Sjedinjene Države imaju zakonsku obavezu da isplate istorijski dug Nikaragvi prema presudi međunarodnog suda pre više od 30 godina, izjavio je u utorak ministar spoljnih poslova Nikaragve Denis Monkada.

Monkada je u utorak uručio generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu pismo koje je potpisao predsednik Nikaragve Danijel Ortega, u kome se traži od šefa UN da prosledi dokument o stavu Nikaragve o obavezi SAD.1 

U dokumentu se kaže da „postoji istorijski dug prema narodu Nikaragve koji 37 godina kasnije nisu izmirile Sjedinjene Države“.

Naglašava se da se Nikaragva nije odrekla “isplate duga” ili “prava da dobije svoju kompenzaciju”.

Kako se navodi u dokumentu, Međunarodni sud pravde je 27. juna 1986. godine doneo presudu kojom je naložio Sjedinjenim Državama da obeštete Nikaragvu za svu štetu prouzrokovanu vojnim i paravojnim aktivnostima SAD protiv Nikaragve.

„Sjedinjene Države imaju zakonsku obavezu prema ovoj kazni da plate štetu koju su počinile narodu, državi i vladi Nikaragve“, rekao je Monkada. 

Sudskom presudom je utvrđeno da su Sjedinjene Američke Države prekršile obaveze prema međunarodnom pravu da se ne mešaju u poslove druge države, da ne koriste silu protiv druge države, da ne narušavaju suverenitet druge države i da ne prekidaju mirnu pomorsku trgovinu. Tada su Sjedinjene Države odbile da učestvuju u postupku, stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN i glasale protiv rezolucije Generalne skupštine kojom se hitno poziva na potpuno i trenutno poštovanje presude. Danas, Sjedinjene Države teže “međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima”, što je vežba dvostrukih standarda koje Vašington neprestano primenjuje da bi manipulisao (drugim zemljama) za svoje interese“, rekao je Monkada.

On je rekao da SAD i neki od njihovih saveznika žele da nametnu svoja pravila bez poštovanja međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.

Moncada je rekao da Sjedinjene Države imaju dvostruke standarde u pogledu ljudskih prava i da im nedostaje poštovanje suvereniteta drugih država.2 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.china.org.cn/world/Off_the_Wire/2023-06/28/content_89855946.htm  

  2. https://news.cgtn.com/news/2023-06-28/Nicaragua-urges-U-S-to-pay-historical-debt–1l0bczvh4CQ/index.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.