Ruske snage oslobodile Ukrajinsk u Donbasu uz sovjetske zastave

Ruske snage oslobodile Ukrajinsk u Donbasu uz sovjetske zastave
Foto: X / printscreen

Grad Ukrajinsk u Donbasu koji je pre početka sukoba brojao 10.000 stanovnika, oslobođen je od strane proslavljene 114. samostalne gardijske enakijevsko-dunavske motorizovane brigade u okviru velike ofanzive na strateški važan grad Pokrovsk.

Ova vojna formacija ruske armije pored toga što je jedna od najefikasnijih brigada na ovom delu fronta, prepoznatljiva je po svojoj ratnoj zastavi crvene boje na kojoj se nalazi oznaka jedinice i simbol Sovjetskog Saveza, zlatni srp sa čekićem i petokrakom. Pripadnici ove brigade posebno su se istakli od početka godine kada su značajno doprineli oslobađanju utvrđenog i strateški važnog grada Avdejevke, da bi u nastavku ofanzive u pravcu Pokrovska oslobodili čitav niz naselja.

Brigada je mahom sastavljena od stanovnika Donbasa i dobrovoljaca iz Rusije. Svoj ratni put 114. gardijska brigada (inicajlno bataljon pod nazivom “Vostok” ) započela je kao deo pobunjeničkih proruskih snaga na samom početku sukoba u Ukrajini 2014. godine. Bataljon “Vostok”-11. samostalni gardijski motorizovani puk su organizovali pripadnici ukrajinskih specijalni jedinica Alfa i Berkut. Oni su odbili da priznaju novu vlast u Kijevu koja došla na čelo Ukrajine u majdanskom puču, organizovanom i podržanom od strane SAD i EU.