Ostrvo Sokotra, Jemen

 

Jedno od najfascinantnijih mesta na Zemlji, podseća na bajku iz Hiljadu i jedne noći.

Na ostrvu se na prtljag sa jednog od dva nedeljna leta čeka najmanje sat jer se prvo istovaruje “čat”, narkotička trava čije crvenkaste grumenove meštani po ceo dan prevrću po ustima.

Pejzaž udaljenog ostrva Sokotra izgleda kao iz naučno-fantastičnih filmova, ali ono je, u stvari, evoluiralo do “vanzemaljskog izgleda” jer se ostrvo odvojilo od afričkog kontinenta pre oko šest do sedam miliona godina. Poreklo imena ni do danas nije razjašnjeno, a smatra se da znači “ostrvo sreće”. Poznato je da ga je pominjao Vergilije, kao i da je apostol Toma, na putu za Indiju, baš kraj njega doživeo brodolom.

Put do ostrva vodi preko Sane, glavnog grada Jemena. Odatle se, pod oružanom pratnjom, kreće kroz fascinantnu praznu četvrt, sve do malog aerodroma kraj luke Al Mukala, odakle sledi let od 50 minuta iznad Adenskog zaliva. Aerodrom u Sokotri podignut je 1999. godine, ali tokom četiri meseca, kad duvaju monsunski vetrovi sa jugozapada, avioni retko sleću. Iako je ostrvo raj za turiste ekstremnih navika, prošle godine ga je posetilo tek nešto više od četiri stotine. No stanovnici ne žele masovni turizam jer veruju da bi im on uništio dosadašnji način života.

Ostrvo Sokotra je najveće ostrvo Zemlje Sabe, kraljevstva koje se spominje u Bibliji i Kuranu. Prostire se na oko 120 km u dužini, 40 km u širini, a naseljava ga svega 40.000 stanovnika. Stanovnici govore stari, pre-islamski dijalekat, ali taj jezik ima pojmove samo za ono što može da se nađe na ostrvu, a druge reči pozajmljuju se iz arapskog.

Obalno područje je naseljeno ribarima koji su poreklom iz Afrike. Ostrvo pruža jedinstven prizor najveće različitosti biljnog i životinjskog sveta u Arabiji. Većina životinja i biljaka koje žive danas na ostrvu ne mogu se naći nigde drugde na Zemlji. Visok stepen endemista čini ostrvo važnim mestom u smislu globalnog očuvanja divljih životinja. Veruje se da su neke biljke i životinje drevne relikvije, verovatno iz vremena pre nego što su se sisari pojavili na Zemlji.

Krečnjačka visoravan, lepeza istočnog i zapadnog dela ostrva, obezbeđuje alkalnost zemljišta za čuveno drveće „Zmajeva krv“. Ovo drveće neobičnog izgleda raste u takvom raskošu da cela padina poprima roze boju, u pratnji zimskih kiša. Krastavac drveće, povezano sa dinjama u monumentalnom prizoru, obezbeđuje hranu za životinje kako ne bi umirale od gladi u vreme suše.

Vlada želi da očuva ekološki sistem najvećeg suptropskog ostrva na svetu. Nedavno je asfaltirano 30 kilometara puteva, proširena je električna mreža i otvoren je prvi “međunarodni” hotel u glavnom gradu Hadibu. Svojom jedinstvenošću i najvećim arabijskim biološkim staništem, Sokotra je proglašena prirodnom svetskom baštinom UNESCO.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.