Francuski vojnici nose nacističke simbole na uniformama

Francuski vojnici koji služe u Centralnoafričkoj Republici, fotografisani su prošlog Decembra, sa nacističkim obeležjima na uniformama.

Jedna od fotografija objavljena je od strane same francuske vojske na jednoj od svojih fejsbuk stranica, a zatim ubrzo uklonjena.

Vojska je pokušala da izbegne odgovornost, tvrdeći da je u pitanju izolovani incident, no istog dana, agencija “Frans Pres” (AFP), objavila je još jednu sliku, drugog vojnika koji nosi isti amblem.

Amblem sadrži SS moto “Meine Ehre heißt Treue” (Moja čast je vernost), a broj 32, ušiven na francuskoj zastavi, mogao bi se odnositi na 32. SS diviziju, ili na 1932. godinu, kada je moto “Meine Ehre heißt Treue” počeo da se gravira na kajševima SS.

Tokom Drugog svetskog rata, francuski vojnici iz 33. SS “Charlemagne” divizije, borili su se na strani nacista, a nakon toga na strani Francuske u kolonijalnim ratovima u Alžiru i Indokini.

Incidenti vezani za nošenje nacističkih simbola u francuskoj vojsci sve su učestaliji.
Pre godinu dana, fotografija francuskog vojnika sa “maskom smrti”, još jednim simbolom SS jedinica tokom Drugog svetskog rata, obišla je svet.

2004. godine, tri vojnika iz grada Mountauban, slikali su se umotani u nacističku zastavu, dok vrše nacistički pozdrav. Nakon masakra u Tuluzu, kada je troje Jevrejske dece ubijeno, i u Mountabaunu, kada su trojica vojnika ubijeni na sličan način, ta neonacistička trojka bila je osumnjičena od strane francuskih vlasti.

Agencija “Reuters” je izvestila da su sumnje protiv njih odbačene nakon saslušanja, ali “Le Monde” je negirao da je do saslušanja uopšte došlo.

Oko 1200 francuskih vojnika smešteno je u Centralnoafričkoj Republici, otkada su se opozicione snage svrgnule vladu predsednika Francoise Bozize-a, koja je uživala podršku francuske. Francuska vlada tvrdi da je cilj vojnog prisustva isključivo zaštita francuskih interesa i građana.


Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.