Beskućnik naučio da programira za tri nedelje

Beskućnik naučio da programira za tri nedelje

Programer Patrik Mekonlog je, u pokušaju da “spase” jednog beskućnika i skloni ga sa ulice, došao na ideju da mu ponudi dve opcije. Da dođe sutradan i da mu 100 dolara ili da mu donese tri knjige o programiranju i jeftin laptop da na njemu vežba.

Beskućnik živi u Njujorku, zove se Leo Grand i pristao je da nauči da programira.

„Mogao sam da uzmem 100 dolara i da živim od toga nedelju dana, ali kada mi je ponudio računar i mogućnost da nešto korisno uradim za sebe. Nije kao da nemam vremena da učim“ – našalio se Leo, koji je radio u osiguravajućoj kući, gde je dobio otkaz, nakon čega je završio na ulici.

Svakog radnog dana Patrik se nalazi sa Leom i sat vremena prolaze osnove programiranja. Mekonlog mu je obezbedio bežični internet, a bateriju laptopa dopunjuje u obližnjim restoranima i hotelima.

„Leo je veoma sposoban i ima sjajno pamćenje“ – kaže Mekonlog, i dodaje – „Za samo tri nedelje je savladao osnove programiranja, u vrlo teškim uslovima. Daš čoveku ribu, i nahraniš ga za jedan dan. Nauči ga da peca, i gledaj kako menja svet.”

“Mislite da su beskućnici mentalno bolesni, lenji, i neinteligentni?  To je stereotip koji nažalost mnogi usvajaju.” – rekao je on. “Ja sam imao dobar posao, i mesto za život. Onda sam neočekivano otpušten, i nisam uspeo naći drugi posao za platu koja je dovoljna za stanarinu.”

Lekcije idu tako dobro, da Grand već radi na slobodnoj aplikaciji dizajniranoj da promoviše borbu protiv globalnog zagrevanja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.