Gradska sredstva za privatne vrtiće

Gradska sredstva za privatne vrtiće

Kindergarden_in_the_new_Scientist_Complex_in_Pyongyang_(13012700405)Gostujući u današnjem Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije, članica Gradskog vijeća Beograda Tanja Popović požalila se na slabe kapacitete za prijem djece u vrtiće u tom gradu. Procijenila je kako će nakon završetka procesa upisa koji počinje danas, bez vrtića odnosno na “listama čekanja” ostati gotovo 4000 djece. Taj problem, obećala je članica gradskog vijeća, ove će godine biti znatno ublažen zbog novog modela koji je osmislila gradska vlast.

Ovogodišnji raspored djece naime uključivat će i pedeset i četiri akreditirana privatna vrtića. Korištenjem privatnih kapaciteta grad namjerava upisati dodatnih 1700 djece, a znatno višu cijenu u privatnim institucijama subvencionirati će grad. No tim modelom gradske vlasti umjesto da rješavaju problem slabih kapaciteta u vrtićima zapravo samo subvencioniraju privatne profitne institucije i crpe javna sredstva koja bi trebali koristiti u javnom interesu.

Nesposobnost gradskih vlasti da rješavaju potrebe stanovništva grada tako se koristi se kao izgovor za prelijevanje javnih sredstava u privatne firme.

Tekst je preuzet sa regionalnog portala Bilten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.