Britanac otkrio državnu tajnu i pobegao

Izvor: Wikimedia

Izvor: Wikimedia

Britanski marinac, koji je upozorio da je sistem britanskih nuklearnih podmornica Trident „katastrofa u najavi“, nalazi se u bekstvu.
Marinac Vilijem Meknili postavio je na internet 18 strana dug izveštaj, pod nazivom ‘Tajna nuklearna pretnja’, ukazujući na ozbiljne bezbednosne i sigurnosne propuste.
Mornarica je potvrdila da je služio na podmornici HMS Victorious, koja nosi Trident nuklearne projektile.
Propusti koje je istakao u svom izveštaju uključuju retko proveravanje identifikacionih kartica; odeljak za nuklearne projektile koji posada koristi kao teretanu; vodu koja kaplje po elektičnim uređajima u nuklearnom reaktoru i visok rizik od nuklearne eksplozije zbog nesavesnosti.
Vilijem Meknili (25) tvrdi da je „teže ući u noćni klub“ nego proći važne sigurnosne provere na podmornici.
„Molim vas da objavite ove informacije. Ne želim da završim u zatvoru a da niko ne sazna istinu, Meknili je rekao Vikiliksu. „Ovo nije veće samo od mene, veće je od svih nas. Toliko smo blizu nuklearnoj katastrofi da je to neverovatno, a svejedno se to ignoriše“.
Britanska Kampanja za nuklearno razoružanje nazvala je ova otkrića „jezivom slikom toga koliko smo možda blizu tome da britansko nuklearno oružje prouzrokuje najveću katastofu viđenu u ovoj zemlji“.
Britanski premijer Dejvid Kameron i vojni vrh držani su u neznanju o lošoj sigurnosnoj praksi, tvrdi se u izveštaju.
Mornarica pokušava da otpiše Meknilijeve tvrdnje izjavom predstavnika za štampu da su u pitanju „neosnovana lična zapažanja“ od strane „vrlo mladog marinca“.
Narednih meseci britanska vlada će odlučivati da li da uloži 100 milijardi funti u unapređenje sistema nuklearnog naoružanja koje se trenutno nalazi u Škotskoj.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.