Iranske podmornice Americi ne daju mira

Podmornica klase Gadir Izvor: Wikipedia

Podmornica klase Gadir
Izvor: Wikipedia

Iran predviđa uvođenje serije novih plovila do marta 2017. godine, izjavio je admiral Hahibolah Sajari, zapovednik iranske mornarice. Lista novih plovila uključuje razarače, raketne čamce i iznad svega ofanzivne podmornice. Sva plovila su domaće proizvodnje.

Podmornice su ujedno i najmoćnije oružje Mornarice Irana koje uznemiruje SAD jer ni jedan njen saveznik u Persijskom zalivu, uključujući tu i Saudijsku Arabiju, ne poseduje plovila tog tipa.

Tokom 80ih godina prošlog veka, Iran je uvezao četiri podmornice klase Jugo od 90 tona iz Severne Koreje. Na osnovu tog modela, Iran je razvio sopstvene prototipe podmornica malih dimenzija i proizveo prvih 20 podmornica od 120 tona klase Gadir.

Paralelno su razvijene i obalske podmornice klase Nahang od 400 tona. Jedna od njih je aktivna u Kaspijskom moru, a druga je u fazi izrade. Ove podmornice su veoma agilne u plitkim vodama, a koriste se za miniranje luka i akcije podmorničkih odreda specijalnih jedinica.

Tokom 2006. godine, Iran je pokrenuo razvoj moćnijih podmornica kao protivmere pretnjama SAD-a. Podmornica klase Fateh od 600 tona je razvijena sedam godina kasnije, 2013. godine i stavljena je službu. Za razliku od ostalih podmornica, Fateh je ofanzivna podmornica koja se može spustiti do dubine od 200 metara i tu provesti 35 dana bez izlaska na površinu. Od naoružanja nosi četiri torpeda, mine i dve protivbrodske rakete C-802 sa dometom od 80 do 120 km.

Do kraja 2015. godine, biće stavljene  u službu prve dve istinski kompetitivne iranske podmornice klase Besat od 1,500 tona opremljene modernim sistemom pogona nezavisnog od vazduha (AIP) sličnog sistemu koji koriste nemačke podmornica Tip 212 i francusko-španske podmornice klase Sorpene.  Prema nekim izvorima ovaj sistem je tajnim putem Rusija dostavila Iranu. Tokom proba ovaj podmornica je izdržala pod vodom 68 dana.

Pormodnica klase Kilo Izvor: Wikipedia

Pormodnica klase Kilo
Izvor: Wikipedia

Iran želi da u skorijoj budućnosti stavi u službu grupu od 10 do 20 podmornica klase Besat u Ormuškom moreuzu, što bi predstavljalo veliki izazov brodovima 5. flote u bazi u Bahreinu. Ova pretnja je utoliko ozbiljnija ako se uzme u obzir da se podmornice klase Besat mogu opremiti supersoničnim raketama ruske proizvodnje 3M-54E (Klub-S) ili sličnim oružjem kineske proizvodnje YJ-18 sa dometom od 220 do 300 km.

Ono šta uznemiruje SAD je bojeva glava od 300 kg koju Klub-S ili YJ-18 nose, sa mogućnošću da proizvede efekat sličan gromu. Zahvaljujući sistemu elektromagnetnog pogona (EMP), detonacija prozivodi elektromagnetne impulse velike snage koji uništavaju antene, sisteme za kontrolu i navođenje. Ovo oružje je efikasno protiv krstarica klase Tikonderoga i razarača klase Arlej Burk, koji pripadaju grupi za napad koje idu u pratnji nosača aviona ili helikoptera.

Podmornica Besat se može opremiti torpedima zasnovanim na ruskom modelu VA-111 Škval, koja dostižu brzinu od 370 kilometara na sat sa dometom od 15 do 25 km. Ova torpeda mogu uništiti krstarice i razarače nakon što im se elektronski sistemi stave van službe projektilima sa elektromagnetnom bojevom glavom.

Malo je poznat događaj 12. aprila 2014. godine kada su dva aviona Mornarice Rusije Su-24 nadleteli američki razarač „Donald Kuk” u Crnom Moru nakon čega su elektronski sistemi na brodu prestali da funkcionišu.

Osim toga, Iran poseduje tri ruske podmornice klase Kilo od 2,325 tona sa šest lansera torpeda i raketa tipa Klub S.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.diario-octubre.com/?p=8414

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.