Srpski ministar energetike dovodi u pitanje priključivanje Turskom toku

Aleksandar-Antic-Borca-2-1024x764Na konferenciji za štampu, ministar energetike Srbije Aleksandar Antić detaljnije je obrazložio srpsku energetsku politiku po pitanju snabdevanja gasom koju je premijer Aleksandar Vučić spomenuo u intervijuu za AP. Ministar je ovaj potez zasnovan na „sugestiji” SAD-a nazvao „diverzifikacijom” i „patriotskom pozicijom”.

Prema rečima ministra, prioritet je priključivanje na gasovod „Tap” i „Tanap”, tj. vezu Bugarska-Grčka. Ovo povezivanje će delom finansirati EU. Podsetimo, Bugarska je jedna od zemalja koja je podlegla pritisku SAD i EU da napusti izgradnju gsovoda  „Južni tok”.

Istom prilikom, ministar je prokomentarisao da nije bilo ozbiljnih pregovora o „Turskom toku”, te da, bude li do konkretnih razgovora došlo, moraće da bude u skladu sa zakonodavstvom EU. Kakve veze ima EU zakonodavstvo sa patriotskom pozicijom vlade države koja nije njena članica, ostalo je nejasno. Ono šta jeste postalo jasnije je da diverzifikacija nema mnogo veze sa samostalnim donošenjem odluka vlade Srbije.

Nakon ovakvih postupaka srpskih čelnika, ostaje nam da se zapitamo da li su zbivanja u Makedoniji bila argument Zapada da Srbija „diverzifikuje” na rusku štetu, a u korist SAD-a.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: „Антић: Циљ Србије диверсификација снабдевања гасом”, http://rs.sputniknews.com/ekonomija/20150528/2197142.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.