U Turskoj upucan pukovnik odgovoran za smrt revolucionara

U Turskoj upucan pukovnik odgovoran za smrt revolucionara

22128Dve osobe na motoru su otvorile paljbu na penzionisanog pukovnika Četina Ouza (67) i njegovu suprugu Asuman Ouz (66) u istanbulskom kvartu Bešiktaš, ispred zgrade Žandarmerije.

Pravo ime dotičnog pukovnika je Fehmi Altinbilek i do sada je živeo pod tajnim identitetom i u javnosti je poznat kao komandir koji je predvodio masakr 70ih godina u selu Kizildere u kojem je život izgubilo 11 osoba među kojima i vođa revolucionarnog studentskog pokreta Mahir Čajan. Osim ovog masakra, poznato je da je dotični pukovnik učestvovao u mučenju drugog studentskog vođe, Ibrahima Kajpakaje, nakon kojeg je preminuo.

Altinbilek je ranjen u stomak, ali je preživeo napad. Za napadačima se još uvek traga i do sada je pronađen samo vozilo iz kojeg je izvršen napad.

DOPUNA 20:30

Odgovornost za napad je preuzelo je vojno krilo maoistička komunističke partije (MKP)–Narodna gerila (PHG). Ova organizacija je ideološki sledbenik Ibrahima Kajpakaje. Ova organizacija kako političko tako i vojno krilo, nalazi se na listi terorističkih organizacija od 2007. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.