Propao Erdoanov plan za reformu Ustava

Recep_Tayyip_Erdoğan,_PolandRezultati nedavno održanih izbora u Turskoj su osujetili plan predsednika Erdoana da izmeni Ustav. Naime, budući da nakon 12 godina vlasti na poziciji premijera više nije mogao da dobije mandat za istu poziciju, Erdoanov plan je bio promena Ustava Turske republike koja bi je praktično pretvorila u predsednički sistem te predsedniku dale daleko veća ovlašćenja nego što ih danas ova ceremonijalna uloga ima. Prema rezultatima, Erdoanova partija AKP je osvojila 40% glasova i time izgubila apsolutnu većinu koju je uživala više od deceniju. AKP će biti primorana da sklapa koaliciju, najverovatnije sa ultra-nacionalšovinističkom MHP.

Iznenađenje na ovim izborima je i HDP, pro-kurdska partije sa kojom Kurdska manjina u Turskoj po prvi put dobija predstavnike u parlamentu.

Sama predizborna kampanja je bila obeležena nizom incidenata naročito uperenih protiv HDP-a i levih snaga. Naime, na mitingu HDP-a u gradu Amed (provincija Dijarbakir sa većinskim kurdskim stanovništvom) postavljene su dve bombe koje su usmrtile dve osobe, a 153 je ranjeno. Odgovornost za napad niko nije preuzeo.

Može se očekivati da će gubitak apsolutne većine kao i ulazak Kurda u parlament imati značajne posledice na tursku unutrašnju i spoljašnju politiku.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.