Papa naredio otvaranje tribunala za biskupe pedofile

Papa naredio otvaranje tribunala za biskupe pedofile
Izvor: Wikimedia
Izvor: Wikimedia

Papa Francisko je prošle srede naredio otvaranje tribunala koji omogućava suđenje biskupima optuženima za zloupotrebu položaja uključujući i zločine protiv maloletnika i slabih.

Portparol Vatikana, Federiko Lombardi je naglasio da je stvaranje tribunala odgovor na zahtev koji godinama unazad traže žrtve ovih zločina. Lombardi je rekao da u kanonskom pravu nema mehanizama koji bi se suočili sa ovim zločinima, zbog čega je Papa uveo delikt „zloupotreba episkopskog položaja”, naredio stvaranje ove instance i odobrio novčana sredstva za njeno pokretanje.

Prošle godine, Papa je odredio predstavničku komisiju sastavljenu od kardinala i biskupa zaduženu za rad na gonjenju sveštenika optuženih za zlostavljanje maloletnika. Predsedavajući ove komisije, kardinal Šon Omali, sastavio je predlog od kojeg je Papa odobrio pet karakteristika koje će označiti pravni postupak protiv pedofilije i ostalih zločina. Ovaj novi postupak će biti na snazi u narednih pet godina nakon čega će se izvršiti procena njegove učinkovitosti.

Prva od tih mera utvrđuje kompetenciju triju saziva: biskupa, jevanđelizacije naroda i istočnih crkava, koje mogu primati i istraživati tužbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.