Prva američka žrtva rata u Siriji


Amerikanac koji se borio protiv Islamske Države na strani kurdske vojne organizacije YPG poginuo je u Siriji, izjavljuju kurdski zvaničnici.

Kit Brumfild, poreklom iz Masačusetsa, poginuo je 3. juna u bici kod sirijskog sela Kentere, u okolini grada Kobani. U redove YPG-a je stupio tokom februara ove godine.

Američki Stejt Department potvrdio je ovu vest, dodavši i da se trenutno radi na pružanju pomoći njegovoj porodici.

Prema kurdskim izjavama, oko par desetina američkih građana pristupilo je redovima YPG-a još tokom prošlogodišnje bitke za Kobani, među kojima je i znatan broj veterana iračkog rata koji su smatrali da im je dužnost da se vrate u Irak nakon povlačenja američke vojske.

Vašington Post piše da se regrutacije obavljaju preko Fejsbuk stranice “Lavovi Rožave”, a u regrutacijama zapadnjaka pomaže američki veteran iračkog rata Džordan Metson.

Usled sve većeg broja britanskih regruta, premijer Britanije Dejvid Kameron je izjavio da učešće u stranom ratu nije samo po sebi protuzakonito, ukazavši na “fundamentalnu razliku” u borbi za i protiv ID.

Ovo je do sada prva američka žrtva novog rata protiv ID, a među stranim dobrovoljcima u kurdskim redovima do sada su poginuli po jedan britanski, nemački i australijski državljanin.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.